Business Hi-Tech

In direct de pe Web: stirile mele

11.02.2004, 00:00 18



Daca ar fi sa aleg cea mai importanta persoana a mileniului trecut, nu m-as opri la nici unul dintre regi, imparati, presedinti, mari exploratori, revolutionari sau oameni de cultura... Cred ca civilizatia umana este asa cum o vedem astazi datorita unui oarecare neamt pe nume Johannes Gensfleisch. S-a nascut la Mainz cam pe la 1390 si a murit in 1468. I s-a mai spus si Gutenberg.



Nu trebuie sa-l citesti neaparat pe McLuhan ca sa realizezi ca modalitatile oamenilor de a comunica au modelat istoria civilizatiei. Din aceasta perspectiva, imediat dupa Gutenberg ar trebui sa urmeze un englez pe nume Tim Berners-Lee. S-a nascut in 1955 si a fost recent innobilat. Daca numele nu va spune nimic, inventia lui spune totul: World Wide Web.



Nu am nici cea mai mica indoiala ca Web-ul va schimba lumea cel putin la fel de mult ca tiparnita lui Gutenberg. Revolutia a inceput si nimic nu va mai fi ca inainte. Numele jocului este personalizare. Cei care pana acum formam o audienta anonima pentru mass media vom deveni un public participand activ in marile fluxuri de informatii. Din simpli spectatori devenim cu totii editori.



Este destul sa privim cu atentie cateva domenii particulare ca sa ne facem o idee despre directiile in care vor evolua lucrurile. Si pentru ca aceste randuri apar intr-un ziar pe care-l cititi pentru a fi informati, ma voi opri asupra stirilor.



Prima tendinta majora pe care o putem observa este unificarea mediilor. Mass media devine mass medium. E suficienta o vizita pe situl BBC pentru a constata ca stirile ni se ofera atat in varianta scrisa, cat si sub forma audio sau video. Ziarul, radioul si televiziunea pe aceeasi pagina. Deocamdata imaginile si sunetul nu sunt grozave, dar e o chestiune de timp pana cand performantele vor fi onorabile.



Alta tendinta importanta este specializarea. Pentru mine stirile din IT sunt cele mai importante iar oferta este fabuloasa. Dar costurile scazute fac posibile publicatiile online pe domenii oricat de inguste, de la cresterea unei anumite rase de caini pana la stirile extrem de locale - de pilda dintr-o scoala. Daca termenele mele de predare a articolelor vor fi in continuare la fel de stranse, probabil voi lansa un newsletter al familiei...



O alta noutate adusa de Web este abolirea notiunii de editie. Pe langa accesul direct la principalele agentii de stiri, tot mai mult publicatii online isi actualizeaza paginile in timp real, pe masura ce primesc noi stiri. Oarecum similar cu televiziunea sau cu radioul, dar mai apare un aspect particular: arhivele. Nu doar ca am ultimele stiri, dar le am si pe cele trecute.



Insa cel mai important aspect al stirilor pe Web - si care le potenteaza pe cele evocate pana aici - il reprezinta caracterul activ al informarii. Pentru ca simpla lectura a stirilor nu este suficienta. Orice stire este plasata intr-un context iar editorul din mass media traditionala nu are cum sa stie daca eu il cunosc sau nu. El se adreseaza unui public generic, abordeaza o medie statistica si face un efort de uniformizare, pe cand nevoile mele informationale sunt specifice. Doar Web-ul imi ofera sansa sa-mi "editez" eu insumi stirile.



Un prim pas il reprezinta referintele la alte stiri legate de aceeasi context. Tot mai multe publicatii online furnizeaza alaturi de stirile importante referinte la alte stiri conexe prin prisma personajelor implicate, a localizarii sau a problematicii in chestiune. Adesea o simpla navigare pe aceste directii furnizeaza elemente suficiente pentru o intelegere mai profunda a semnificatiei unui eveniment.



Daca acest pas nu este suficient, atunci explorarea poate continua in adancime. Este usor de gasit o harta, o descriere a unei regiuni, poate unele aspecte privind mentalitatile si cultura specifica, poate o istorie detaliata. Este absurd sa incerci, de pilda, sa intelegi chestiunea palestiniana fara sa vezi o harta, fara sa cunosti istoria regiunii, fara sa stii nimic despre iudaism si islam. Web-ul ti le ofera pe toate.



Teoretic, stirile ar trebui sa fie reci si impartiale. Nu intotdeauna sunt asa, asa ca Web-ul iti ofera adesea sansa accesului la sursele primare. Formularea exacta al unui text de lege sau stenograma unei sedinte a consiliului local pot adesea clarifica multe aspecte altfel obscure.



In fine, interpretarea unei stiri este adesea controversata si este un exercitiu util sa privesti problema din mai multe puncte de vedere. Aici este partea cea mai fascinanta iar posibilitatile sunt multiple. De pilda consultarea pozitiilor oficiale ale partilor implicate sau participarea la forumurile virtuale in care cei interesati sunt prezenti. Dar uneori calmul si impartialitatea lipsesc acolo si simti nevoia de a asculta opiniile unor autoritati profesionale sau morale. Exista si asa ceva, un exemplu notoriu fiind OpenDemocracy.net, care gazduieste dezbateri de cel mai inalt nivel, atat pe probleme de actualitate cat si pe probleme globale.



Poate cel mai fascinant exemplu de integrare a stirilor cu contextul il reprezinta o uriasa enciclopedie on-line, Wikipedia, dezvoltata prin contributiile miilor de editori voluntari. E greu de imaginat o astfel de imbinare: enciclopedia cuprinde si o sectiune de stiri zilnice. Mai mult, stirile sunt automat conectate la articolele relevante din enciclopedie. E suficient un clic de maus pentru a consulta, de pilda, cronologia completa a razboiului din Irak sau biografia printesei Diana.



Iar acesta e doar inceputul...



Imaginea familiei asteptand in fata televizorului stirile de la ora sapte va deveni in curand anacronica. Eu, Receptorul, sunt cel care initiaza comunicarea. Eu sunt cel care aleg la ce ora sunt stirile de la ora sapte. Eu sunt cel care aleg stirile si tot eu le stabilesc importanta dupa criteriile mele. Eu aleg elementele de context si tot eu imi furnizez interpretarile posibile.



Pentru ca "stire" vine de la "a sti". Iar eu vreau si pot sa stiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels