Business Hi-Tech

Industria IT americana a iesit din recesiune

18.12.2003, 00:00 15



La trei ani de la crahul dot-com, industria IT americana a inceput sa se redreseze lent, se arata intr-un raport realizat de Departamentul Comertului.



Cifrele prezentate de administratia Bush indica faptul ca industria IT va contribui in 2003 cu 0,8 procente la cresterea per-total a economiei americane, cifrata de specialisti la 2,9% anul acesta. Industria IT, care a depasit anul trecut pragul de 1.000 de miliarde de dolari, va reprezenta in 2003 aproximativ 8 % din Produsul InternBrut (PIB) al SUA.



"Nu este vorba de un nou balon. Industria IT a vazut luminita de la capatul tunelului. Este in curs de relansare", a declarat Phil Bond, subsecretar de stat insarcinat cu tehnologia informatiei in Departamentul Comertului. "Nu am ajuns inca la nivelul de maxim din perioada de glorie, dar industria si-a reluat in 2003 trendul ascendent", a spus la randul sau seful Asociatiei Industriei IT din America (ITAA).



Performantele variaza insa in functie de sector. Serviciile IT, care au crescut si in perioada recesiunii, raman in continuare un principal factor de crestere. Producatorii de computere si cipuri si-au crescut puternic afacerile anul acesta, unii reusind sa chiar revina in forta dupa ani de pierderi. Producatorii de echipament pentru comunicatii mai au insa de lucru, spun oficialii Departamentului Cometului.



Utilizarea pe scara larga a echipamentelor si serviciilor IT in industrie constituie unul dintre factorii care amplifica dinamismul economiei americane, spun analistii. Productivitatea fortei de munca in IT a avut o rata aproape dubla fata de restul industriei, iar companiile care folosesc infrastructuri si servicii IT au o productivitate cu 50% mai mare decat cele care folosesc sistemul clasic de lucru.



Problema cea mai mare a industiei ramane in continuare nivelul crescut al somajului. Forta de munca din IT s-a diminuat cu 11,2% fata de anul 2000, considerat de referinta in acest domeniu. Si pe 2003 numarul lor s-a diminuat ( cu aproximativ 100.000 de oameni), in prezent ramanand in domeniu 4,8 milioane de angajati. Iar salariile continua sa scada, chiar daca la nivelul intregii economii americane ele au crescut in medie cu 1% fata de anul 2000.



Industria IT&C se confrunta in continuare si cu alte probleme. Revolutia digitala, desi a largit si accelerat accesul publicului la informatii sensibile, a creat problema securitatii si a identitatii personale online. De altfel, adminsitratia Bush a facut ieri un pas important pentru rezolvarea unei probleme la fel de spinoase, care continua sa afecteze atat companiile, cat si pe consumator. Presedintele american George W. Bush a promulgat legea impotriva mesajelor email nesolicitate cu caracter comercial (spam). In acest moment, numarul mesajelor nesolicitate - care propun oamenilor scheme de imbogatire rapida, servicii medicale neverificate de nici o autoritate sau comercializarea de diverse obiecte sau servicii - ajunge la aproape jumatate din numarul zilnic de mesaje electronice primite de utilizatorii de email. Acest lucru se traduce in pierderea productivitatii muncii, pierderi pentru companiile care comercializeaza legal astfel de produse si chiar uneori prin blocarea sistemelor informatice, atunci cand mesajele spam contin virusi. Desi legea a intrat in vigoare, specialistii IT sunt foarte sceptici in privinta rezultatelor pe care le va da.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels