Business Hi-Tech

Industria IT&C, in focurile aderarii

29.06.2005, 15:34 16

Desi este cel mai bine pregatit segment din economia romåneasca pentru aderarea la Uniunea Europeana, nici industria IT&C nu va traversa lin pragul integrarii, spun cei mai importanti oameni din industrie.

Avem o industrie IT&C care terce anul acesta de 4 miliarde de euro, cifra confirmata atåt oficial, de ministerul de resort, cåt si de analizele companiei americane IDC, utilizate in raportul EITO (European Information Technology Obser-vatory, raportul 2005).

Avem deja un segment al telefoniei mobile extrem de fierbinte, avansat tehnologic si deja ultraconcurential. Operatorii de telefonie mobila vor incasa anul acesta din servicii 1,175 miliarde de euro, aceasta estimare fiind facuta fara a lua in calcul anuntata relansare a Cosmorom, care va avea loc in a doua jumatate a anului. Aproape 300 de milioane de euro vor fi investiti in infrastructura.

Spre comparatie, piata de telefonie fixa abia depaseste 700 de milioane de euro, iar investitiile in infrastructura ajung la 150 de milioane de euro in 2005. Concurenta s-a ascutit si pentru RomTelecom, iar pregatirea operatorului alternativ PosTelecom ar putea marca inca o lovitura pentru fostul monopol.

Romånia are si o importanta industrie de soft si servicii, care prin iesirea pe pietele occidentale si-a demonstrat competitivitatea. Industria de soft, cu sisteme de operare si aplicatii, urca spre 100 de milioane de euro, iar cea de servicii IT ajunge si ea la 175 de milioane in 2005.

Am våndut soft catre cel mai mare producator din lume in acest domeniu, Microsoft, si am atras atentia giantilor lumii IT&C: IBM, HP, Oracle, SAP, Ericsson sau Siemens. Facem local productie de componente hardware pentru companii mari, måna de lucru ieftina, dar profesionista atrage tot mai multi investitori de calibru. Ramånem in continuare ultima tara din periferia UE in care limbile straine se vorbesc de la gradinita, iar accentul nu pune probleme nici pentru realizarea de centre pentru relatiile cu clientii pentru firmele occidentale.

Desi se spune ca puterea de cumparare nu este mare, retailul IT&C este tot mai infloritor, iar producatorii locali au avut succes cu brandurile locale, mai ieftine si accesibile marelui public. Anul acesta se vor vinde in Romånia computere in valoare de 250 de milioane de euro, iar piata de componente hardware urca spre 500 de milioane de euro. Avem deja prima companie din retail care s-a listat la Bursa, iar interesul pentru actiuni a depasit de patru ori numarul de titluri scoase la vånzare.

Nici telefoanele mobile nu se vånd deloc rau, piata fiind cifrata la aproximativ 200 de milioane de euro, vorbind doar de cea oficiala, fara tranzactiile gri sau piata neagra de-a binelea. Pentru birou, companiile si utilizatorii casnici vor scoate din buzunar aproape 60 de milioane de euro, din care copiatoare 23 de milioane de euro si alte echipamente de 32 de milioane de euro.

Avem o piata extrem de efervescenta a serviciilor de cablu, care numai din serviciile de televiziune vor incasa in 2005 peste 300 de milioane de euro. Cablistii s-au pozitionat insa deja in furnizori de servicii integrate si aduc in casele romånilor servicii de acces la Internet accesibile, telefonie online la preturi imbatabile si pregatesc o serie intreaga de alte servicii. Investitiile totale pentru echipamente pentru furnizorii de servicii de date urca spre 450 de milioane de euro pe 2005.

O data cu vånzarile record de computere si cresterea serviciilor de Internet, creste si numarul romånilor care isi petrec timpul online si o data cu el si ponderea afacerilor care se fac in Internetul romånesc. Am depasit deja cifra de 4 milioane de internauti, conform serviciului de analiza Trafic.ro, iar numarul de conexiuni la Net a ajuns la aproape un milion, conform autoritatii de reglementare in domeniu, ANRC.

Ce nu avem? Nu avem inca o economie concurentiala, asa cum ne-au atras atentia si oficialii UE. Avem un stil de afaceri "romånesc" si avem companii care traiesc in virtutea inertiei. Cu siguranta industria va fi marcata in viitorul apropiat de tot mai multe consolidari, fuziuni si achizitii, iar in IT&C vor incepe sa intre si mai multi bani din afara. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels