Business Hi-Tech

Informatica omniprezenta va fi motorul urmatorului boom economic

26.05.2004, 00:00 70



In traducere aproximativa dupa Webopedia (www.webopedia.com), sintagma de informatica omniprezenta (pervasive computing) ar fi urmatoarea:



Informatica omniprezenta este rezultatul dezvoltarii cu o viteza exponentiala a tehnologiilor informatice, o tendinta a adaugarii de componente hardware si software in toate obiectele create de om si chiar in obiecte naturale. Informatica omniprezenta se extinde dincolo de domeniul calculatoarelor personale si, in esenta, este ideea ca aproape orice dispozitiv, de la imbracaminte, la unelte, la electrocasnice, automobile, locuinte, ceasca de cafea si chiar corpul omenesc pot fi prevazute cu cipuri care sa le conecteze la o retea infinita de obiecte similare. Scopul informaticii omniprezente, ce combina tehnologii de retea existente cu informatica wireless, recunoasterea vocii, capabilitati de conectare la Internet si inteligenta artificiala, este de a crea un mediu in care interconectivitatea obiectelor de zi cu zi este naturala, neobservabila si intotdeauna disponibila.





Un scenariu perfect posibil



Sa ne imaginam urmatorul scenariu. Ma indrept spre casa in autoturismul personal. Cand sunt la aproximativ 10 minute de usa locuintei, instalatia de aer conditionat porneste automat, astfel incat temperatura in casa sa fie optima cand ajung. In momentul in care am ajuns, usa de la garaj se deschide automat fara sa actionez vreun buton. Parchez masina si motorul se opreste automat, iar luminile se aprind si se sting singure pe masura ce trec dintr-o camera in alta. In momentul in care pornesc aragazul, aerul conditionat incepe si el sa functioneze la putere marita pentru a compensa surplusul de caldura. Verific cutia postala si gasesc in ea doua becuri cu o eticheta pe care scrie "sufragerie". O parte din becurile de la lustra s-au ars si intrerupatorul de lumina a sesizat acest lucru si a comandat automat un nou set de becuri prin e-mail. Tot ce am de facut este sa le inlocuiesc. Imi beau ceaiul si in momentul in care mai am putin de un sfert din cana, ceainicul porneste automat si produce o noua portie. Acesta a "invatat" obiceiul meu de a bea doua cesti de ceai cand vin de la birou si-mi anticipeaza tabieturile. Ma asez pe fotoliu si televizorul porneste automat si ma avertizeaza ca va trebui sa curat mocheta pentru ca are un continut de polen ce depaseste limitele recomandate de medici. Pe ecranul televizorului apar de asemenea apelurile telefonice de peste zi si agenda mea pe urmatoarele trei zile zile. La supermarket, imi pun in cos aproximativ 20 de obiecte. Ma opresc langa iesire si fara ca cineva sa atinga vreun obiect, lista lor si preturile imi apar pe un ecran in mai putin de doua secunde. Confirm lista de obiecte si suma de plata prin atingerea unui terminal cu degetul mare si imi continui drumul spre iesire dupa ce plata s-a facut automat.



Tot acest scenariu poate continua la infinit in functie de imaginatia fiecaruia. Desi ar putea parea desprins dintr-un roman SF, tehnologiile necesare pentru implementarea la un cost rezonabil a unui astfel de scenariu sunt disponibile astazi. Tehnologia informatica a avansat pe nesimtite sub ochii nostri si a devenit extrem de ieftina si omniprezenta. O locuinta relativ moderna contine in ziua de azi cel putin cinci microprocesoare, fie ca stim sau nu. Telefonul mobil, robotul telefonic, masina de spalat automata, fridigerul, aparatul de aer conditionat, televizorul, DVD-ul - toate aceste aparate contin un microprocesor daca au fost cumparate in ultimii doi-trei ani. Mai mult, puterea de calcul a unui astfel de microprocesor este foarte probabil similara cu cea a unui calculator personal de acum 15 ani si mult mai puternic decat calculatorul capsulei spatiale care a pus primul om pe Luna la sfarsitul anilor '60.



Esential este insa faptul ca societatea a devenit pe nesimtite "educata" informatic. Acum 15 ani calculatoarele personale erau practic o necunoscuta pentru marea majoritate a publicului, iar gandul de a interactiona cu un calculator ii terifia chiar si pe multi din profesorii de invatamant superior. In 1988 eram in anul II la Facultatea de Electrotehnica in Bucuresti cand am vazut si am inceput sa folosesc primul calculator personal. Majoritatea colegilor mei il priveau extrem de sceptici: "E absolut inutil sa-ti pierzi vremea cu asa ceva, probabil ca in industrie nici peste 50 de ani nu o sa folosim calculatoare".



Aparatele electrocasnice aveau o functionalitate rudimentara, iar pentru multi dintre noi manuirea unuia insemna obligatoriu citirea manualul de folosire.



Cat de departe suntem de acea societate! Acum aproximativ doi ani am primit un e-mail de la un domn din Campina in varsta de 76 de ani, dupa ce am publicat un articol tehnic intr-o revista. Nici macar nu m-am mirat, desi cu nici 10 ani inainte il invatam pe unul din profesorii mei sa foloseasca un mouse. Cand cumparam un nou telefon mobil incepem sa-l folosim imediat ce il scoatem din cutie fara sa mai citim instructiunile de folosire. Interactiunea cu masinile sofisticate ne-a intrat in obicei si o facem ca un act natural fara sa mai fim intimidati de ele.



Avansul informaticii a transformat radical civilizatia umana extrem de rapid si de insidios incat multi dintre noi nici nu realizeaza schimbarile. Viata afacerilor nu poate fi conceputa fara programe de calcul tabelar, distantele sunt irelevante ca bariere de comunicare de la proliferarea pe scara larga a e-mailului, accesul la cea mai triviala/esoterica sursa de informatie a devenit banal de cand Google a ajuns un cuvant universal, reconoscibil in toate limbile. Pe parcursul scrierii acestui articol am cautat de cel putin cinci ori informatii relevante pe Google si le-am obtinut in mai putin de 10 minute. Acum un deceniu mi-ar fi luat cel putin o saptamana sa obtin aceleasi informatii, cautand prin biblioteci. Exemplele pot continua la nesfarsit.



Aproape pe neobservate tehnologia si societatea au devenit pregatite pentru o noua revolutie tehnologica: informatica omniprezenta. Ea este gata sa aduca nu numai un nou nivel de calitate a vietii, dar mai ales oportunitati neimaginate de imbunatatire a productivitatii oamenilor. O crestere substantiala a productivitatii, cuplata cu o cerere de noi gadgeturi si electrocasnice inteligente vor aduce desigur cu ele un nou salt economic de care cei pregatiti vor putea beneficia din plin.



Predictiile sunt dificil de facut, mai este destul de mult de lucru pana cand promisiunile informaticii omniprezente se vor materializa. De altfel, daca istoria e un exemplu, orice predictii in domeniu sunt inutile. Nimeni nu poate anticipa cum va evolua domeniul altfel decat sa realizeze ca va fi exploziv.



Exista inca atatea obiecte din viata de zi cu zi care inca nu au fost atinse de informatica. Ele pot fi aduse la viata prin adaugarea de inteligenta omniprezenta si pot fi facute sa interactioneze in moduri inovative. Dar mai ales exista inca atatea obiecte care asteapta sa fie inventate.



Asa cum spuneam, ar fi ridicol sa ne aventuram in predictii. E suficient sa ne uitam si la predictiile de acum cinci ani ca sa ne dam seama de asta. Inovatia tehnologica nu face salturi, desi uneori poate sa para astfel. Povestile de afaceri cele mai de succes din domeniul informaticii nu au la baza tehnologii revolutionare, ci sunt inovative in special in modul in care combina idei cunoscute pentru a adresa nevoi existente sau pur si simplu pentru a crea noi piete. Este fascinant de vazut cum oamenii pot considera astazi indispensabil un obiect de care toata viata nu au stiut ca exista.





Indrazniti!



De exemplu, nu este nimic radical nou din punct de vedere tehnologic in music playerul iPod-ul lui Apple si totusi este o afacere cu un succes exploziv cu liste de asteptare de peste sase saptamani pentru cumpararea unuia.



Informatica omniprezenta are un potential extraordinar pentru oricine in lume chiar si pentru Romania, daca vom avea viziunea, "insolenta" si imaginatia pentru a fi participanti creativi in acest domeniu. Asa cum Radu Georgescu de la GeCAD poate sa ateste, nu e nevoie sa fii un geniu in calculatoare pentru a inova si a crea valoare semnificativa in acest domeniu. Informatica omniprezenta reprezinta caramizi la indemana oricui. Nu sunt necesare tehnologii absolut noi pentru a-i exploata potentialul.



Tehnologia informatica din ziua de azi creeaza din ce in ce mai putina valoare economica prin ea insasi si din ce in ce mai mult prin adaugarea de functionalitate si eficienta in alte domenii. Au succes deosebit mai putin cei care concep tehnologii revolutionare si mai mult cei care aplica tehnologii ieftine si aproape banalizate pentru rezolvarea eficienta a unor probleme existente de multa vreme.



Este timpul sa realizam ca lumea a devenit un spatiu extrem de mic si timpul afacerilor foarte comprimat, in special datorita tehnologiei informatice. Giganti in lumea afacerilor apar si dispar intr-un spatiu de timp extrem de scurt. Regulile jocului se schimba pe nesimtite si suntem din ce in ce mai aproape de ziua cand urmatorul Bill Gates sau Steve Jobs si urmatorul Google nu vor mai aparea in America. Cat de interesanta va fi lumea cand se va intampla asta! Informatica omniprezenta are potentialul sa faca aceste lucruri posibile, si de ce nu chiar si in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO