Business Hi-Tech

Integratorul IT Maguay tinteste o cota de 10% din piata locala de servere

Integratorul IT Maguay tinteste o cota de 10% din piata locala de servere

Eduard Pughin, director operational al Maguay: Cred ca se va accelera trecerea de la cumpararea de echipamente la cea de solutii functionale.

16.03.2007, 21:12 59

Compania Maguay, distribuitor si integrator de sisteme IT, se asteapta sa vanda anul acesta circa 1.200 de servere pe piata locala, ceea ce i-ar putea oferi o cota de 10% din piata, a declarat pentru ZF Eduard Pughin, director operational al companiei. Compania vinde sub brand propriu sisteme server construite in Romania din componente achizitionate de la producatori internationali.
Maguay a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 7 milioane de euro, iar pentru 2007 compania mizeaza pe afaceri in valoare de 10 milioane de euro.
Anul trecut, activitatile de distributie au generat 40% din cifra de afaceri, in timp ce 50% si 10% au provenit din integrarea de sisteme si respectiv serviciile de consultanta.
"Clientii nostri sunt in majoritate companii care evolueaza pe piata libera care ( ... ) nu isi permit compromisuri in ceea ce priveste propria infrastructura, inclusiv IT", a precizat Eduard Pughin. "Ca o consecinta, sunt majoritar companii dinamice, private din domenii diverse: distributie FMCG (n. red. - bunuri de larg consum), farmaceutice, productie, servicii si din sectorul bancar", a adaugat Pughin.
Oficialul Maguay estimeaza, ca si alte companii din piata, ca sectorul serviciilor este cel care va inregistra una dintre cele mai mari cresteri de pe piata locala IT. "Am apreciat o usoara crestere pe partea de echipamente (7 - 8% a numarului de PC-uri pentru 2007) si o crestere mai importanta la piata de servicii (30%) unde cred ca piata romaneasca trebuie sa evolueze", a mentionat Pughin.
Acesta este de parere ca evolutia pietei se datoreaza in special constientizarii rolului infrastructurilor IT atat in sectorul de business, cat si in educatie si administratie. "Cred ca se va accelera trecerea de la cumpararea de echipamente la cea de solutii functionale", adauga el.
Anul trecut, conform datelor publicate de IDC Romania, piata locala de servere a inregistrat un regres de circa 10% si a fost dominata de brandurile internationale, respectiv HP, IBM, Dell si Fujitsu-Siemens Computers (din punctul de vedere al numarului de unitati vandute).
Calin Mirea, research analyst la IDC Romania afirma insa ca aceasta scadere este rezultatul nerealizarii unor proiecte publice de amploare celor desfasurate in 2005.
"Desi piata de servere din Romania a scazut in 2006 atat ca volum, cat si ca valoare, cu aproape 10% - aceasta se datoreaza lipsei unor proiecte publice la fel de ample ca in 2005. O masura mai precisa a evolutiei acestei piete o da segmentul IMM, care este si cel mai mare cumparator de unitati server din Romania. In 2005, IMM-urile au achizitionat aproximativ 7.400 de servere. Anul trecut, vanzarile de servere catre acest segment au crescut cu aproximativ 11%, in conditiile unei piete mai mici decat in 2005", afirma Mirea.
Dincolo de vanzarea de echipamente, Maguay se va concentra insa pe extinderea segmentului de servicii si consultanta.
Compania, care detine alte trei birouri, in Targoviste, Ploiesti si Constanta, este interesata sa isi creasca numarul de filiale din tara, in special pe partea de suport la nivel local, ceea ce ar putea insemna preluarea unor firme locale.
Pe de alta parte, compania a primit in urma cu patru ani singura oferta de preluare, dar aceasta a fost respinsa. "Suntem intr-un important moment de dezvoltare asupra caruia ne indreptam toata atentia si credem ca formula actuala ne asigura intreg confortul pentru a ne indeplini tintele", a precizat managerul Maguay.
Compania a fost infiintata in 1997, de catre Pavel Pughin (69 de ani), in prezent director general al companiei, si de catre cei doi fi ai sai, Eduard (38) si Corvin (36), acesta din urma ocupand pozitia de director comercial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO