Business Hi-Tech

iPod Touch a ajuns si in Romania

iPod Touch a ajuns si in Romania
31.10.2007, 19:28 95

In reteaua iStyle (fostul MacGallery), unul dintre cei mai mari reseleri Apple de pe piata locala, iPod Touch poate fi achizitionat la preturile de 1.107 lei (pentru varianta de 8 GB), respectiv 1.474 de lei (16 GB). Preturile de vanzare ale dispozitivului in Statele Unite sunt de 299 de dolari (aproximativ 698 de lei), respectiv 399 de dolari (aproximativ 931 de lei).
Oficialii iStyle estimeaza ca vor comercializa pana la sfarsitul acestui an pana la 450 de unitati iPod Touch, majoritatea vanzarilor urmand sa se realizeze in luna decembrie, in preajma sarbatorilor de iarna.
Noul iPod Touch integreaza un player audio, foto si video, precum si un browser de internet si dispune de mult mediatizata tehnologie multi-touch, care permite utilizarea dispozitivului numai prin intermediul degetelor. Astfel, utilizatorii pot parcuge si efectua functii de zoom pe pagini web sau albume foto prin simple gesturi ale mainii.
"Interfata multi-touch face din acest nou model de iPod un best seller, fiind practic un iPhone fara functie GSM", a declarat Anca Mihale, managerul magazinului iStyle. Multi-touch a fost implementata pentru prima oara intr-un alt dispozitiv Apple - smartphone-ul iPhone - care include toate functiile noului iPod si dispune in plus de un modul GSM, conectivitati GPRS, EDGE, Bluetooth si camera digitala de 2 megapixeli. Pretul de vanzare al modelului iPhone cu memorie de 8GB este 399 de dolari (circa 278 de euro).
Plecand de la design-ul iPhone, Apple a lansat in Statele Unite noua generatie iPod Touch in luna septembrie. Dispozitivul dispune de un ecran color de 3,5 inci (8,9 centimetri), care este introdus intr-o carcasa subtire din aluminiu.
iPod Touch poate naviga pe internet prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi, care asigura o rata teoretica de transfer de pana la 54 mbps (standardele 802.11b/g), iar browser-ul Safari incorporat in iPod poate reda paginile exact asa cum au fost concepute pentru ecranul monitorului. Asemenea iPhone, noul iPod Touch poate accesa site-ul de partajare video YouTube, precum si magazinul online de muzica si filme iTunes Store. In Romania, doar posesorii de carduri internationale valabile in tarile din Europa de Vest sau Statele Unite pot achizitiona continut multimedia prin intermediul iTunes.
Compania americana Apple a inregistrat in anul fiscal 2006/2007 un profit net de 3,49 mld. dolari (2,43 mld. euro), in crestere cu 76% fata de exercitiul financiar precedent, pe fondul unui avans de 24% al vanzarilor, care au depasit 24 mld. dolari (16,7 mld. euro). iPod reprezinta, alaturi de computerele Macintosh, una dintre principalele surse de profit Apple, cu vanzari trimestriale de peste zece milioane de unitati. Conform oficialilor companiei, iPod a inregistrat anul trecut o cota de 72% pe piata playerelor digitale portabile din Statele Unite.
In 2005, linia de produse iPod a generat 35% din vanzarile Apple in Romania, iar oficialii IRIS au estimat anterior ca acest nivel va creste cu 300% in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO