Business Hi-Tech

La ce afaceri spera principalii distribuitori de produse Apple pe piata locala?

15.09.2008, 21:51 130

Companiile iStyle (fosta MacGallery) si Noumax, reselleri de Mac-uri, dispozitive iPod si, de curand, iPhone, au rulat anul trecut peste 5 mil. euro si tintesc in 2008 o cifra de afaceri cumulata de circa 7 mil. euro. Ideea, magazin dedicat produselor Apple lansat recent de catre Diverta (RTC), anticipeaza un business anual de 1 mil. euro.

iStyle Bucuresti, companie ce a obtinut anul trecut statutul de Apple Premium Reseller (APR), tinteste anul acesta o cifra de afaceri de 4,5 mil. euro, in crestere cu 50% fata de nivelul de circa 3,1 mil. euro consemnat in 2007. Businessul companiei a urcat anul precedent tot cu 50%, de la 2 mil. euro in 2006, a declarat pentru ZF Dora Popeneciu, directorul general al iStyle.

Reprezentantul companiei nu a oferit informatii despre marja profitului. Potrivit site-ului Ministerului Economiei si Finantelor, iStyle a avut anul trecut un profit net de putin peste 30.000 de euro.

Pe de alta parte, compania Noumax, al doilea important reseller Apple de pe piata locala, spera la un rulaj de 2,4 mil. euro pentru anul in curs, fata de cele 2 mil. euro incasate in 2007, respectiv 1,6 mil. euro in 2006.

Firma a raportat in 2007 o marja a profitului net de 10%, respectiv circa 200.000 de euro, a precizat pentru ZF Tudor Ciortea, managing director & partner al Noumax.

Produsele companiei americane Apple sunt distribuite pe piata locala exclusiv de catre compania I.R.I.S. (Integrated Romanian Informations Systems), care spera anul acesta la un rulaj de 24 mil. euro, dublu fata de nivelul de 12 mil. euro raportat in 2007.

"Fata de primul semestrul al anului trecut, incasarile din vanzarea produselor Apple in Romania s-au dublat, inscriindu-se in directia generala stabilita pentru ultimii trei-patru. Ponderea acestora in cadrul cifrei de afaceri I.R.I.S. se situeaza in jurul nivelului de 85%", au precizat reprezentantii distribuitorului, fara a oferi o valoare exacta a rulajului.

Conform acestora, pretul de vanzare al produselor a scazut comparativ cu anii precedenti, avand un impact asupra dinamicii vanzarilor.

Spre exemplu, daca in 2007 raporturile vanzarilor laptop/desktop era 65%-35%, nivelul a ajuns la 55%-45% in primul semestru al acestui an, iar ponderea computerelor portabile urca spre 67%.

Reprezentantii companiei au precizat ca au comercializat peste 5.000 de laptopuri MacBook Air de la lansarea dispozitivului, in luna martie a acestui an.

Diverta, divizia de retail a grupului RTC, controlat de omul de afaceri Octavian Radu, a lansat ieri lantul de magazine "Ideea", care se vor specializa pe distributia produselor Apple. Primul magazin a fost deschis in Plaza Romania si are o suprafata de expunere de 50 mp. Compania va deschide anul acesta alte cinci unitati, in Capitala si in provincie, investitia initiala intr-un magazin ridicandu-se la 100.000 de euro.

Potrivit lui Dan Rosu, CEO al Diverta, grupul asteapta vanzari anuale de 1 mil. euro de la magazinele Ideea si anticipeaza ca, in termen de doi ani, lantul va deveni principalul Apple Premium Reseller de pe piata locala.

Lantul Diverta a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 47 mil. euro si estimeaza pentru acest an incasari de 56 mil. euro.

 
 

I.R.I.S. continua strategia de extindere in malluri

Dupa ce a anuntat la inceputul acestui an ca va deschide standuri in reteaua magazinelor Media Galaxy (Altex) din marile complexe comerciale precum Baneasa sau Unirea din Capitala, dar si in Iulius Mall din Cluj si Timisoara, I.R.I.S. se va extinde si in reteaua Diverta. Pe langa magazinele dedicat Ideea, compania va amenaja si standuri Apple in punctele de retail ale Diverta. Cristian Teodorescu, directorul general al I.R.I.S., a precizat ca firma a mai deschis un astfel de stand in magazinul Domo din mallul Vitan si poarta discutii cu alti partneri pentru extinderea retelei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO