Business Hi-Tech

Laptopuri mai ieftine si pacienti mai multi pentru psihiatri

05.01.2004, 00:00 20



Laptopuri mai ieftine, inmultirea voyeristilor cibernetici, iesirea din copilarie a telefoanelor cu camera foto si a tehnologiei Bluetooth sunt cateva din previziunile pentru 2004 ale agentiei americane MercuryNews.



@Principala tendinta a anului 2004 in tehnologia informatiei o va constitui victoria definitiva a laptopului in fata computerului de birou (desktop) din punct de vedere al vanzarilor. Acest trend a devenit evident in toamna trecuta, cand americanii intorsi din vacanta au cheltuit mai multi bani pe laptopuri decat pe sisteme desktop.Ca efect al apetitului consumatorilor pentru mobilitate, laptopurilor vor continua sa se ieftineasca. Pretul unui computer mobil - model de baza, configuratie minimala - a coborat la sub 800 de dolari de Craciun, iar analistii prevad sa ajunga in acest an la 750 sau chiar la 700 de dolari. Evident ca aceste predictii depind de evolutia preturilor componentelor - memoriile de pilda. Optimism exista insa din moment ce Intel, care are un cuvant greu de spus in privinta preturilor cipurilor pentru laptopuri, va continua politica de incurajare a consumatorilor sa isi inlocuiasca vechile computere cu unele noi. Preturile laptopurilor ar putea sa scada si datorita ieftinirii ecranelor cu cristale lichide (LCD) care sunt cele mai costisitoare componente ale computerelor mobile. Ieftinire perfect posibila datorita faptului ca aceste ecrane sunt fabricate in uzine mari, mai ales in Coreea de Sud, locuri in care exista o preocupare obsesiva pentru reduceri de costuri.



@ 2004 va fi un an important si pentru Bluetooth, tehnologie care inlocuieste (prin unde radio) cablurile prin care comunica echipamentele electronice, de pilda tastaturi sau casti handsfree pentru telefoane mobile. Bluetooth este privita inca de multi cu scepticism, din cauza rateurilor pe care le mai da in conectare. Bluetooth s-a vindecat de bolile copilariei - spun producatorii si aduc drept dovada aparitia PC-urilor care ies de pe liniile de montaj cu tastatura si mouse fara fir, prin Bluetooth.



@ In acest an nu este exclus sa asistam la lansarea comerciala a telefonului mobil cu camera foto de 1 megapixel. Lucru perfect posibil de vreme ce bariera preturilor in imaginea digitala a cazut: de Craciun au aparut in magazine aparate de fotografiat digitale de 3 megapixel sub 200 de dolari. Este evident ca telefoanele mobile cu camera se vor impune in acest an si mai mult. Un oficial Nokia a declarat ca e posibil ca doua treimi din terminalele fabricate de grupul finlandez in 2004 sa fie dotate cu camera foto. La randul sau, Motorola a afirmat ca "celularul-foto" va fi cuvantul de ordine in acest an. Mobilul cu aparat foto de 1 megapixel va produce o noua revolutie in industria imaginii dat fiind ca posesorul va putea realiza fotografii care printate sa aiba o calitate decenta la dimensiunile apropiate de o carte postala.



@Anul trecut, am asistat la frenezia lansarii magazinelor de muzica pe Internet, hiturile fiind vandute cu aproximativ un dolar bucata. Producatorul american de computere Apple a fost unul dintre deschizatorii de drum, remarcandu-se si prin lansarea iPod, un digital music player portabil pe care se pot descarca melodii. Desi Apple Computers afirma ca nu planuieste sa lanseze un iPod care sa ruleze si materile video (filme si clipuri), rivalii nu stau pe loc. Companiile Archos si RCA au construit deja echipamente video portabile care permit vizionarea de filme stocate de hard-urile miniaturale. Este o problema de timp - si de software - pana cand aparatele video portabile vor deveni o banalitate.



@In acest an, psihiatrii vor avea din ce in ce mai multi pacienti care vor suferi de sindromul "Simt ca sunt mai urmarit (a)". Nici nu e de mirare dat fiind ca miniaturizarea si accesibilitatea echipamentelor video a generat un val de voyeristi cibernetici. Reactia societatii fata de acesti curiosi nu a intarziat sa apara: in vestiarele piscinelor si a salilor de fitness au inceput sa apara semnul de interzicere a telefonelor cu camera foto. Anul trecut a adus si prima condamnare pentru spionaj video. Un barbat din San Jose a intrat pentru sase luni la inchisoare fiind gasit vinovat ca a instalat camere video bine ascunse in dormitorul vecinei. In Tennessee, procurorii ancheteaza aparitia unor camere de luat vederi amplasate ilegal in vestiarul unei sali de sport a unui gimnaziu.



@ Nu toata lumea isi permite televizoare cu plasma. Cauza: pretul de 4.000 de dolari la o diagonala de un metru. Dincolo de promisunile producatorilor cum ca preturile vor scadea, o revolutie in lumea TV ar putea veni din partea Intel care se pregateste sa anunte lansarea unor cipuri ieftine care ar ieftini la randul lor proiectoarele TV. Proiectoarele vor deveni mult mai mici decat cele pe care le gasim acum in magazine. Astfel incat in acest an daca vom dori sa ne instalam acasa un sistem home theatre vom avea de rezolvat dilema: imi iau un televizor cu plasma de 4.000 de dolari sau un proiector TV la o jumatate de pret? victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO