Business Hi-Tech

Laserul vine puternic din urma

04.02.2004, 00:00 19



Piata imprimantelor InkJet este in crestere, dar modelele Laser si echipamentele multifunctionale vin tot mai puternic din urma.



Piata imprimantelor a cunoscut in Romania o crestere semnificativa si am putea estima vanzari de aprox. 200.000 de unitati pe parcursul lui 2003. Cel mai dinamic segment ramane cel al imprimantelor InkJet. Aceste modele ofera imprimari color de calitate fotografica, tehnologii speciale de tiparire (fara margini, la rezolutii ridicate) si facilitati de imprimare directa de pe fotocamerele digitale. O imprimanta InkJet performanta poate fi achizitionata la un pret mai mic 100 de euro, ofera imprimari color de calitate si poate utiliza hartie de grosime mai mare in vederea realizarii unor prezentari de companie. Costul unui model superior, din gama Foto, oscileaza intre 200 si 400 de euro. Exista si un revers al medaliei: imprimantele InkJet nu se vor dovedi fiabile si nicidecum economice la o exploatare zilnica de peste o suta de pagini.



O companie poate face economii importante daca in decizia de achizitie a imprimantelor se va tine cont atat de costul de achizitie cat si de modul in care acestea urmeaza sa fie exploatate. Managerul IT trebuie sa estimeze volumul lunar de tiparire pe o perioada cat mai indelungata (echivalenta duratei de viata a echipamentului) si sa cunoasca principalele tipuri de documente care vor fi tiparite in cadrul firmei. Costurile de achizitie pot ascunde cheltuieli mari in exploatare acestor echipamente (consumabile, intretinere).



La un volum mai mare de tiparire de documente text, solutia ideala este imprimanta Laser monocrom. Fiind mult mai rapida decat cea InkJet, aceasta se va dovedi si mai fiabila in timp. Piata imprimantelor laser este in plina expansiune, tot mai multi producatori vizand companiile mici si medii prin modele de 150 - 300 de euro. In prezent, in Romania se cumpara o imprimanta Laser la aproximativ 7 modele InkJet. Raportul se va modifica pe parcusul lui 2004, de vreme ce modelele Laser monocrom devin tot mai accesibile segmentului de piata SOHO & SMB, iar cele color castiga si ele teren in zonele SMB si Enterprise. Consumabilele pentru Laser pot asigura un volum intre 3.000 si 6.000 de pagini, iar majoritatea dispun de facilitati de fuctionare in cadrul unei retele, lucru foarte important in managementul documentelor unei companii.





Solutia pentru birouri: si inkJet, si laser



Specialistii in Digital Printing recomanda ca birourile sa detina atat o imprimanta InkJet, cat si una Laser, pentru a putea raspunde atat cerintelor privind calitatea foto, cat si celor referitoare la viteza si fiabilitate. In acest fel, costul per pagina va fi optimizat. Chiar daca presupune un cost de achizitie mai mare decat cel cumulat pentru un model Inkjet si unul Laser monocrom, o imprimanta Laser color se va dovedi o alternativa si mai buna oferind un cost per pagina mai mic. Marii producatori mondiali si-au diversificat portofoliul de imprimante Laser, vizand IMM-urile care din cauza preturilor mai mari nu puteau beneficia cu usurinta de aceasta tehnologie. In prezent, pe piata romaneasca pot fi gasite modele Laser color la preturi sub 700 de Euro, estimandu-se in continuare o tendinta de diminuare a costurilor de achizitie pentru astfel de echipamente.



Estimarea volumului de tiparire necesar companiei trebuie porneasca de la cerintele curente si sa previzioneze evolutia acestora in urmatoarele 10-12 luni. De regula, imprimanta va fi pozitionata intr-o zona centrala in cadrul firmei spre a servi uniform tuturor angajatilor, iar pentru eliminarea problemelor legate de alimentarea cu hartie, se recomanda achizitionarea unor tavi suplimentare. Cresterea volumului de documente tiparite poate impune ulterior realizarea unui upgrade de memorie si de aceea trebuie sa verificati daca modelul ales va va permite aceasta procedura.



In detrimentul imprimantelor InkJet se inregistreaza cresteri substantiale ale pietei romanesti de echipamente multifunctionale, care pot asigura simultan functiile de tiparire, scanare si copiere. Acestea preiau mare parte din tehnologiile imprimantelor InkJet si sunt caracterizate de costuri per pagina similare.



Investitiile in echipamente de tiparire trebuie corelate cu politici fiabile de management al documentelor in functie de specificului firmei si cultura orgazitionala. Departamentele financiare pot folosi in continuare renumitele imprimante matriciale, recunoscute pentru robustetea si fiabilitatea lor. Ele se incadreaza in bugete mici, raspund unor volume mari de tiparire si nici nu ridica costuri mari per pagina. Segmentul de piata reprezentat de modelele matriciale reprezinta aproximativ 7% din nivelul vanzarilor totale de imprimante.





*Ionut Paraschiv este PR Manager la compania de distrbutie de echipamnte IT Tornado Sistems

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO