Business Hi-Tech

Licitaţia telecom: vânzarea de frecvenţe s-a încheiat. Într-o săptămână apar rezultatele finale

Licitaţia telecom: vânzarea de frecvenţe s-a încheiat. Într-o săptămână ANCOM anunţă rezultatele finale

Autor: Adrian Seceleanu

17.09.2012, 14:23 941

Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) ar putea anunţa pe 24 septembrie rezultatele finale ale celei mai mari licitaţii de licenţe de comunicaţii mobile din istoria României, în contextul în care astăzi s-a încheiat procesul de vânzare al blocurilor de frecvenţă iar vineri - 21 septembrie şi luni - 24 septembrie au loc ultimele etape tehnice ale "competiţiei".

"Astăzi s-a încheiat şi ultima rundă suplimentară a licitaţiei de spectru pentru alocarea frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz, fiind astfel determinaţi ofertanţii câştigători, blocurile generice câştigate de fiecare, precum şi preţurile de bază pe care trebuie să le plătească aceştia", potrivit unui anunţ al ANCOM, care nu a oferit detalii în legătură cu blocurile cumpărate şi preţurile care urmează să fie achitate. Aceste informaţii vor fi făcute publice doar săptămâna viitoare. Prin caietul de sarcini şi operatorii sunt obligaţi să nu ofere date despre licitaţie până când acestea nu sunt anunţate de ANCOM.

Următoarea etapă a licitaţiei este una tehnică, prin care ANCOM va stabili unde alocă benzile de frecvenţă câştigate de operatori. Operatorii pot plăti pentru a obţine o alocare preferenţială a blocurilor de frecvenţe, care să le permită să-şi realizeze mai rapis şi mai eficient reţeaua.

"Comisia anunţă că vineri, 21 septembrie 2012 şi luni, 24 septembrie 2012, se vor organiza cele 7 runde de alocare, câte una pentru fiecare categorie de frecvenţe. În rundele de alocare se va stabili poziţia fiecărui bloc câştigat în bandă. Rundele primare şi cele suplimentare au permis determinarea numărului de blocuri generice pe care ofertanţii câştigători le-au câştigat în fiecare categorie, precum şi preţurile de bază ale blocurilor de frecvenţe respective, dar nu şi frecvenţele specifice care vor fi alocate ofertanţilor câştigători. Rundele de alocare urmăresc definirea modului în care frecvenţele concrete vor fi repartizate între câştigători, iar obţinerea poziţiilor preferate în fiecare bandă de frecvenţe se va realiza în urma oferirii unor sume suplimentare de către participanţii la licitaţie.

Fiecare ofertant care a câştigat blocuri de frecvenţe în rundele primare şi suplimentare îşi va exprima preferinţele, pe baza unei liste de opţiuni predefinite furnizate de Comisie. Astfel, fiecare ofertant câştigător are posibilitatea de a depune o ofertă în care să indice suma pe care este dispus s-o achite pentru alocarea preferată de frecvenţe în fiecare bandă, în plus faţă de preţul de bază total determinat în urma rundelor primare şi/sau suplimentare.

Câştigătorii care nu au preferinţe în ceea ce priveşte alocarea de frecvenţe nu trebuie să depună o ofertă. Toţi ofertanţii care au câştigat două sau mai multe blocuri din aceeaşi categorie vor primi frecvenţe adiacente în banda respectivă de frecvenţe.

Combinaţia de oferte de alocare valabile depuse care are cea mai mare valoare totală dintre toate combinaţiile posibile va fi declarată câştigătoare. În cazul în care mai multe combinaţii de oferte de alocare valabile au valoarea cea mai mare egală, Comisia va selecta una dintre combinaţii prin tragere la sorţi."

Operatorii care participă la licitaţie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, RCS & RDS şi Vodafone România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO