Business Hi-Tech

Lovitura grea pentru industria telecom: tarifare la secunda si SMS-uri sunt mai ieftine cu 50% in roaming

09.06.2009, 00:00 49

Consiliul de Ministri al UE a adoptat ieri noile reglementari privind serviciile de roaming, care vor intra in vigoare de la 1 iulie si ieftinesc mesajele text si traficul de date in roaming pe teritoriul celor 27 de state membre, reducand facturile clientilor pe roaming cu pana la 60%.

Regulamentul privind serviciile de roaming in UE, propus de Comisia Europeana (CE) in luna septembrie a anului trecut si avizat de Parlamentul European in aprilie 2009, a trecut astfel de aprobarea finala si va intra in vigoare la 1 iulie, a anuntat luni executivul blocului comunitar.
"Noile reglementari europene in materie de roaming vor duce la noi reduceri ale facturilor, de pana la 60% pentru serviciile de roaming incepand cu 1 iulie. Noul regulament garanteaza ca tarifele platite de consumatori nu vor depasi 11 eurocenti (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj scris catre o alta tara situata pe teritoriul UE", se arata in comunicat. In prezent, un mesaj text transmis in regim roaming costa, in medie, in UE, 28 de eurocenti.
Totodata, pachetul legislativ reglementeaza tarifele angro (intre operatori) petnru traficul de date (navigare, descarcare si transmitere de date pe internet) in regim de roaming.
Astfel, tarifele angro pentru traficul de date in roaming va fi plafonat, de la 1 iulie, la 1 euro/megabyte, fata de media actuala de 1,68 euro/megabyte, precizeaza CE.
In plus, operatorii telecom trebuie sa factureze la secunda, si nu la minut apelurile in roaming dupa primele 30 de secunde de convorbire, decizie care ar putea reduce facturile aferente acestor servicii cu pana la 24%, potrivit executivului UE.
"Adoptate astazi in unanimitate de catre Consiliul de Ministri, noile reglementari in materie de roaming au depasit etapa procedurala finala si vor aduce acum beneficii imediate consumatorilor incepand cu 1 iulie. Consiliul urmeaza astfel exemplul Parlamentului European, care a votat in favoarea noilor reglementari cu o majoritate covarsitoare in aprilie", a declarat comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding.
 
Mai putini bani pentru operatori
  • Noile reglementari europene in materie de roaming vor duce la noi reduceri ale facturilor, de pana la 60% pentru serviciile de roaming incepand cu 1 iulie
  • Pretul platit pentru un SMS transmis in roaming va fi de cel mult 11 eurocenti (fara TVA), fata de aproximativ 28 de eurocenti in prezent
  • Operatorii telecom trebuie sa factureze la secunda, si nu la minut apelurile in roaming dupa primele 30 de secunde de convorbire.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO