Business Hi-Tech

Managerii de top: Fara tehnologie pierzi lupta cu concurenta

07.03.2005, 00:00 23

Cele mai mari companii din lume au inceput sa recunoasca faptul ca tehnologia ii ajuta sa aiba un avantaj concret asupra concurentilor in piete marcate din ce in ce mai mult de razboiul preturilor, se arata intr-un studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), cosponsorizat de producatorul de soft pentru afaceri Oracle.


Cei mai importanti 500 de oameni de afaceri din lume, din care o treime din spatiul european, sustin ca modernizarea tehnologiei este cea mai importanta forta care va influenta piata mondiala in urmatorii ani. Cel putin asa au declarat 60% dintre ei, conform studiului EIU. Riscul principal pentru companii este neglijarea inovatiilor, sustin managerii de top. Directorii executivi care au participat la acest studiu si-au manifestat optimismul fata de previziunile legate de cresterea economiei mondiale, insa au apreciat ca "eficientizarea" costurilor ramane un obiectiv major pentru toate companiile. Cresterea competitivitatii companiei este o prioritate pentru 62% dintre ei.


Pentru a obtine aceste avantaje, managerii au recunoscut ca infrastructura IT este extrem de importanta (75% dintre cei interogati). Mai putini insa au apreciat ca factor decisiv platformele de soft pentru afaceri, de genul celor realizate de Oracle.


Aproape jumatate dintre managerii intervievati de EIU spun ca pe viitor, telecomunicatiile, sectorul software si computerele vor avea cea mai rapida ascensiune in viitorul apropiat.


Industria IT va avea un rol din ce in ce mai important in derularea afacerilor, in special in perspectiva globalizarii.


"Directorii executivi considera in prezent tehnologia ca fiind una dintre cele mai importante forte ale schimbarii pe piata mondiala. Companiile apeleaza la IT pentru interconectarea si gestionarea operatiunilor globale, dar analizeaza si tendintele pentru a vedea cum le pot afecta in viitor afacerile tehnologiile cu potential", a explicat un oficial al EIU.


La acest studiu au participat 500 de directori executivi din lumea intreaga, printre care 20 de lideri ai unor corporatii multinationale, care au raspuns in detaliu la intrebarile The Economist pentru a oferi o imagine din interiorul sistemului asupra celor mai importante tendinte si probleme care vor influenta planurile companiilor in urmatorii trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO