Business Hi-Tech

Marinescu, ANCOM: Competiţia din telecom va fi şi mai mare

Marinescu, ANCOM: Competiţia din telecom va fi şi mai mare

Cătălin Marinescu (foto stânga) - preşedintele ANCOM, a prezentat rezultatele licitaţiei alături de membrii Comisiei: (de la stânga la dreapta) Bogdan Iana - preşedintele Comisiei, Ingirid Georgescu, Iosif Popa, Marius Săceanu şi Cătălin Mitrescu.

Licenţele de comunicaţii mobile câştigate de Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom vor duce la o creştere a concurenţei de pe piaţă şi la lansarea pe piaţa locală a serviciilor ultrarapide de internet mobil 4G, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la finele celei mai mari vânzări de licenţe de comunicaţii mobile din isoria României.

Câştigarea de către RCS&RDS şi 2K Telecom a unor licenţe naţionale de comunicaţii şi angajamentul a trei dintre câştigători de a găzdui operatori virtuali de telefonie mobilă vor duce la o intensificare a competiţiei, a precizat Marinescu.

ANCOM a vândut la licitaţia telecom 85% din licenţele de comunicaţii mobile scoase la vânzare, obţinând astfel pentru stat venituri de 682 mil. euro, care vor fi achitate integral până la jumătatea anului viitor, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM. Grosul sumei este plătit de Vodafone, Orange şi Cosmote - 636 mil. euro.

În condiţiile în care la licitaţie nu a venit niciun operator nou, ANCOM nu a avut cui să vândă 8 blocuri de frecvenţă, cu o valoare de pornire de 68 mil. euro. ANCOM urmează să decidă ce va face cu aceste blocuri de frecvenţă, care ar permite intrarea unui nou jucător pe piaţă.

Dacă ar fi vândut toate licenţele la preţul de pornire, statul ar fi încasat 726,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO