Business Hi-Tech

Microsoft: Mobilele ne controleaza viata

25.10.2007, 17:34 15

Dezvoltarea tehnologiilor mobile de comunicatii a facut ca un numar tot mai mare de persoane sa nu mai foloseasca unul, ci doua sau mai multe telefoane mobile.
Steve Ballmer, directorul executiv al Microsoft, este de parere ca acest fapt reprezinta, de fapt, un esec al industriei si nu un succes, pentru ca oamenii au un mobil pentru uz personal, unul pentru activitatile pentru birou, unul pentru a-si accesa e-mail-ul etc. "Este un lucru ciudat", spune Ballmer.
El spune ca rolul companiei sale si al industriei in general ar fi acela de a crea dispozitive care pot indeplini atat functiile utile lucrului la serviciu, cat si uzului personal, care sa includa aplicatii de e-mail si de divertisment (jocuri video). "Intr-un fel, trebuie sa privim telefonul mobil aproape ca o telecomanda universala a intregii vieti."
El subliniaza ca telefonul mobil incepe sa acapareze, in cazul unor consumatori, un rol mai important decat computerul. "Telefonul mobil are un rol unic. In timp ce PC-ul este cel mai puternic dispozitiv, telefonul mobil este cel mai popular. Intr-o lume in care un numar mare de servicii sunt disponibile pe o gama variata de servicii, dispozitivul pe care e cel mai probabil ca un consumator sa-l aiba la el este telefonul mobil", a adaugat el.
Potrivit lui Ballmer, telefonul mobil va ajunge in unele cazuri un calculator pentru "mase" si va permite conectarea unei tastaturi si la un televizor, proiect pentru care Microsoft intentioneaza sa inceapa testele in urmatorul an. "In multe tari telefonul va fi un PC pentru persoanele care au mai putini bani."
Unii analisti contrazic insa afirmatiile lui Ballmer. "Convergenta tuturor (sau a mai multor) echipamentelor(e) intr-unul singur nu este realista", spune Jack Gold, analist la J. Gold Associates.
"Toata lumea stie ca un echipament bun care reda clipuri video nu este in mod necesar capabil de aceleasi performante pentru a-ti citi e-mail-urile".
Pe de alta parte, Ballmer a precizat ca nu intentioneaza sa se implice in licitatiile pentru licentele GSM, pentru care si-au anuntat interesul mai multi dintre competitorii sai (printre care Google), apreciind ca o intrare a Microsoft in aceasta competitie ar duce la o alienare a industriei telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO