Business Hi-Tech

Microsoft pierde procesul cu Lindows

17.02.2004, 00:00 18

Gigantul software Microsoft a pierdut o prima batalie din razboiul contra micului producator de sisteme de operare Lindows, pe care il acuzase ca face referire la marca inregistrata Windows.
Curtea de Justitie Districtuala din Seattle a respins acuzatiile Microsoft, care sustinea ca numele de Lindows este prea apropiat de Windows si produce confuzie clientilor, incalcand astfel patentul de marca inregistrata detinut de companie. Argumentul judecatorilor a fost acela ca "windows" este pur si simplu un cuvant in limba engleza, care poate fi folosit de oricine, iar Lindows nu contine decat un fragment din el. "Nu conteaza cat cheltuie o companie facand marketing in jurul unui cuvant. Tot cuvant generic o sa ramana", a spus judecatorul.
Decizia este practic o noua lovitura data Microsoft, dupa ce compania a fost obligata sa plateasca 1,1 miliarde de dolari pentru a ajunge la o intelegere in procesul federal in care producatorul software era acuzat de monopol. Lindows va putea acum sa isi foloseasca numele in continuare, cel putin pana la decizia finala a Justitiei.
Dezbaterea juridica a inceput in 2001, dupa ce compania Lindows a lansat pe piata o platforma software bazata pe sistemul deschis Linux (open-source), care este capabila sa ruleze aplicatii produse de Microsoft si care devine astfel un potential concurent al Windows. Avocatii lui Bill Gates au preciat ca insasi folosirea numelui de "Lindows" contravine intereselor Microsoft, fiind prea apropiat de cel al produselor Windows.
Procesul propriu-zis urma sa inceapa in luna martie a acestui an, insa decizia Justitiei l-a blocat. Microsoft trebuie sa pregateasca noi dovezi pentru a-si sustine acuzatiile, avocatii anuntand deja ca vor face apel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels