Business Hi-Tech

Millet, CEO al Orange: Mizam pe o stabilizare a economiei in a doua jumatate a anului

Millet, CEO al Orange: Mizam pe o stabilizare a economiei in a doua jumatate a anului

Thierry Millet: Intreg mediul economic a resimtit acut efectele crizei economice

25.02.2010, 23:05 22

Orange, numarul unu pe piata locala de telefonie mobila, seasteapta la o stabilizare a economiei in a doua parte a anului,insa pana atunci conditiile de pe piata raman dificile chiar dacaclimatul general s-a imbunatatit, spune Thierry Millet, directorulexecutiv al operatorului.

"Cel mai probabil in a doua parte a anului vom asista la ostabilizare a economiei, moment din care ne asteptam la variatiiusor negative sau usor pozitive", a spus directorul executiv alOrange, adaugand ca operatorul resimte deja semne ale stabilizariiconsumului de servicii de comunicatii.

Veniturile Orange Romania au scazut anul trecut cu 19,4%, la1,055 miliarde de euro, de la 1,31 miliarde de euro in 2008, dincauza deteriorarii conditiilor economice, insa numarul clientilor acrescut cu 6%, de la 10,355 milioane la 10,995 milioane deutilizatori, potrivit raportului France Telecom, actionarulmajoritar al companiei.

Excluzand impactul deciziilor de reglementare, veniturilecompaniei au scazut cu 16,7%, Romania fiind una dintre cel maisever afectate piete in contextul crizei mondiale din punctul devedere al grupului francez de telecomunicatii, se arata intr-uncomunicat al France Telecom. "In Europa Centrala, scaderea de 9,7%(a veniturilor in 2009 - n.r.) a fost determinata in principal dedeteriorarea conditiilor economice in Romania", se spune indocument. Veniturile din servicii au coborat anul trecut cu 20,2%,de la 1,202 miliarde de euro la 958 de miliarde de euro.

"Performanta companiei este in conformitate cu planurile noastreintr-un an in care intreg mediul economic a resimtit acut efectelecrizei economice. Dupa doua trimestre consecutive in care Orange afost lider in ceea ce priveste numarul de noi clienti atrasi inretea, si in ultimul trimestru al anului baza de clienti acontinuat sa creasca puternic. Desi consumul in retea a crescutgratie ofertelor competitive lansate pe piata, nivelul veniturilora continuat sa reflecte impactul reglementarilor, scadereatarifelor si evolutia cursului valutar comparativ cu anulprecedent", a declarat, intr-un comunicat, directorul executiv alOrange Romania, Thierry Millet.

Pe segmentul serviciilor de mobile broadband (internet si datemobile), Orange Romania avea la finele anului trecut 2,708 milioanede clienti, fata de 1,673 milioane la sfarsitul lui 2008, respectiv2,236 milioane dupa primele noua luni. Orange Romania a castigatanul trecut circa 640.000 de clienti, iar in trimestrul al patruleaa atras 301.000 de utilizatori, de la 10,694 milioane la finelelunii septembrie la 10,995 milioane la finele anului.

Fara efectul deciziilor de reglementare, evolutia veniturilorOrange Romania a fost de -20,5% in ultimul trimestru al anului,fata de -13,1% la nivelul Europei Centrale. Venitul mediu anualizatpe utilizator (ARPU anualizat) a fost de 92 de euro in trimestrulal patrulea, fata de 100 de euro in trimestrul al treilea,respectiv 119 euro in ultimele trei luni ale anului 2008.

Veniturile din servicii au scazut in perioadaoctombrie-decembrie cu 23,2%, la 231 de milioane de euro, de la 301milioane de euro in acelasi interval al anului anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO