Business Hi-Tech

Ministerul Sanatatii da 20 mil. euro pentru "retetele electronice", iar Microsoft si HP se bat pe proiect

Ministerul Sanatatii da 20 mil. euro pentru "retetele electronice", iar Microsoft si HP se bat pe proiect

Piata farmaceutica, evaluata la circa 2 mld. euro, ar urma astfel sa treaca prin computerele medicilor de familie si ale farmacistilor

31.08.2009, 18:43 163

Ministerul Sanatatii Publice va organiza pe 7 octombrie o licitatie pentru achizitionarea unor aplicatii software si echipamente IT pentru realizarea sistemului national de prescriptie electronica, valoarea estimata a contractului fiind de 80,7 milioane de lei (aproape 20 milioane de euro), cu TVA inclus.

"Medicul va trebui sa prescrie in continuare medicamentele pe hartie pentru ca legislatia nu ne permite sa eliminam complet acest sistem. In pasul urmator, prescriptia va fi introdusa in sistemul electronic, care va circula si va putea sa fie accesat de catre farmacisti", a spus Cristiana Carlan, director general al Unitatii de Implementare Programe din cadrul Ministerului Sanatatii.

Potrivit ei, in acest fel se vor reduce erorile de medicatie si se va putea urmari cat si ce prescrie un medic. Carlan a spus ca nu vor fi achizitionate noi laptopuri pentru medicii de familie, ei beneficiind deja de acestea.

Consumul de medicamente va putea in acest fel sa fie mai atent urmarit de catre casele judetene de sanatate.

In conditiile in care durata de implementare este de 20 de luni, rezulta ca primele prescriptii electronice vor fi disponibile din 2011. Piata farmaceutica, evaluata la circa 2 mld. euro, ar urma astfel sa treaca prin computerele medicilor de familie si ale farmacistilor.

 

Cat de interesate sunt firmele de profil de aceasta licitatie?

"Microsoft este interesata de aceasta licitatie, dar noi nu participam direct in astfel de proiecte, ci doar cu partenerii", a declarat pentru ZF Florin Pletea, managerul sectorului public al celui mai mare producator de software din lume.

"La nivel mondial, Microsoft are referinte impreuna cu parteneri de-ai nostri in astfel de proiecte. Consider ca realizarea sistemului national de prescriptie electronica reprezinta un proiect important pentru Romania", a adaugat el.

Sistemul va permite monitorizarea in timp real a necesarului si consumului de medicamente in Romania, eliminarea erorilor de medicatie si a fraudelor din actualul sistem de prescriptie, implementarea unui sistem de control/supervizare a prescriptiei, prelucrarea si schimbul de informatii medicale si accesul cetatenilor la servicii de sanatate de calitate.

"Este un proiect bazat pe fonduri europene, este util si cred ca toti furnizorii care au capabilitati in acest domeniu vor participa la licitatie", a declarat pentru ZF Radu Enache, directorul general al subsidiarei locale Hewlett-Packard.

"Suntem interesati de acest proiect si vom participa la licitatie. Consider ca prin acest proiect se va optimiza utilizarea fondurilor de sanatate", a adaugat el.

Finantarea sistemului se va realiza din fonduri nerambursabile in proportie de 82%.

Durata de implementare a sistemului prevazuta in anuntul de participare este de 20 de luni. Ministerul Sanatatii solicita viitorilor participanti constituirea unei garantii de participare de 678.070 lei.

Beneficiarii proiectului vor fi cele 44 de case de asigurari de sanatate, aproximativ 30.000 de medici si 5.350 de farmacii care au contract cu casele judetene de asigurari de sanatate, dar si cei aproximativ 12 milioane de asigurati.

Proiectul face parte din Programul operational sectorial

"Cresterea competitivitatii economice", potrivit datelor din anuntul de participare.

La licitatie pot participa companiile care au consemnat in ultimii trei ani o cifra de afaceri medie de cel putin 30 de milioane de euro.

Oficialii companiei Oracle Romania nu au oferit niciun comentariu cand au fost contactati prin telefon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO