Business Hi-Tech

Ministrul Comunicatiilor, despre strategia privind Romtelecom: Cel mai probabil vom aproba fuziunea cu Cosmote si listarea noii entitati

Răspuns la refuzul OTE: fuziune Cosmote cu Romtelecom şi listare

Foto Cristina Nichituş

Autor: Adrian Seceleanu

07.06.2011, 23:51 931

Răspunsul statului român la refuzul grupului elen OTE de acumpăra restul de acţiuni pe care nu le deţine deja la Romtelecom(46%) va fi, cel mai probabil, cel de a aproba fuziunea cuoperatorul de telefonie mobilă Cosmote şi listarea pe bursă aacţiunilor pe care România le va avea din noua entitate, a declaratpentru ZF ministrul Valerian Vreme.

El precizează însă că OTE va primi un răspuns oficial doar dupăce el va fi agreat de Guvernul României, lucru care s-ar puteaîntâmpla până la finele acestei luni.

Momentan, "o echipă" condusă de Gabriel Mocanu - consilier alministrului pe "problematica Romtelecom" şi director regional laAutoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) - analizeazăopţiunile statului şi urmează să prezinte "o minută cu varianteleposibile ale Guvernului, plus punctele tari şi slabe ale fiecăreiopţiuni", a precizat Vreme.

După ce Guvernul va lua o decizie, hotărâtor va fi punctul devedere al consultantului care va fi angajat de partea română pentrua o asista în procesul de fuziune şi listare. "Este clar că avemnevoie de un consultant, a cărui opinie va fi hotărâtoare în paşiicare vor urma", a spus ministrul. Momentan, ministerul nu a demaratformal un proces de selectare a unui consultant.

În ceea ce priveşte fuziunea între Romtelecom şi Cosmote -companii care au acelaşi acţionar majoritar - grecii de la OTE, nueste clar dacă propunerea a venit de la Atena sau Bucureşti, însăcert e faptul că ambele părţi susţin această idee.

"Între cei doi operatori există numeroase sinergii şi, în cazulîn care vor fuziona, noua entitate va deveni cel mai mare operatorlocal de telecomunicaţii din perspectiva veniturilor. Va fi unoperator care va furniza toată gama de servicii de telecomunicaţii- telefonie fixă şi mobilă, internet fix şi mobil, televiziune princablu şi prin satelit. În această variantă, interesulinvestitorilor pentru listare va creşte", spune Vreme. El adau­găcă România a făcut această propunere în octombrie 2010.

După ani de zile în care au respins categoric fuziunea Cosmotecu Romtelecom, grecii de la OTE au admis, în premieră, săptămânatrecută această posibilitate susţinând chiar că aceas­tă operaţiuneva aduce "valoare suplimentară pentru acţionari printr-o dezvoltaresustenabilă". Potrivit unor surse, grecii au hotărât deja ca nouaentitate din România să fie condusă de StefanosTheocharopoulos.

Vreme admite de altfel că "OTE va avea un cuvânt greu de spus"în cadrul fuziunii, având în vedere că ei au "pachetul majoritar".Romtelecom are 30% din acţiunile Cosmote România. Partea română nuîi va avea însă ca interlocutori în acest dosar doar pe şefii OTE,ci şi pe cei ai grupului german Deutsche Telekom (DT), care tocmaiau preluat încă 10% din grupul elen, ajungând la o participaţie de40%. De altfel, până acum la discuţiile despre Romtelecom de laBucureşti au participat un reprezentant al OTE şi unul al DT.Creşterea influenţei nemţilor este importantă în contextul în careodată cu fuziunea Romtelecom cu Cosmote noua entitate ar puteaadopta brandurile T-Home sau T-Systems. "Nu am discutat acestsubiect cu OTE şi DT, nu este ceva ce este hotărât de un ministru",a spus Vreme.

Întrebat cum comentează punctul de vedere al AsociaţieiInvestitorilor pe Piaţa de Capital, care susţine că fuziuneaCosmote cu Romtelecom nu e în interesul statului român pentru că ardiminua valoarea participaţiei, Vreme a declarat că opinia "va fianalizată".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO