Business Hi-Tech

Multimedia pe mobil: 42,8 mld. dolari in 2010

29.07.2005, 18:51 19

Telefoanele mobile devin adevarate "canale media", spun analistii, estimand ca muzica in format digital, jocurile obisnuite si de noroc, precum si materialele pentru adulti realizate special pentru celulare vor crea o industrie de 42,8 miliarde $ (35,7 mld. euro) pe an pana in 2010, scrie editia online a BBC.

Tot mai multi furnizori de astfel de productii vor incepe sa le vanda direct catre utilizatorul final fara intermedierea unui operator, se arata intr-un studiu realizat de Informa Telecom.

Numai segmentul muzicii digitale, care va deveni tot mai usor de ascultat pe telefonul mobil, va genera incasari de 11 miliarde de dolari (9,2 mld. euro) in 2010. Principala problema in prezent este faptul ca pretul unui banal ton de apel este mai mare decat al unei intregi melodii in format digital descarcate insa de pe Internet pe calculatorul de acasa.

"Va ajunge obisnuinta ca utilizatorul sa cumpere muzica pe care o poate folosi in locul tonurilor sau clipuri video pentru personalizarea propriului telefon. Insa si preturile vor scadea", a declarat un analist al Informa Telecom.

Cresterea gradului de conectivitate al telefoanelor mobile va conduce spre accesarea facila a Internet-ului, ceea ce va favoriza marile companii de media pentru a vinde continut digital direct consumatorului final.

Jocurile raman o metoda sanatoasa de castig pentru divertismentul mobil, dar deocamdata, atrag un public restrans. De la 2,6 mld. $ (2,2 mld. euro) pe 2005 se asteapta ca vanzarile pe acest sector sa urce si ele spre 11,2 mld. $ (9,3 mld. euro) in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO