Business Hi-Tech

Nici picior de chinez, american sau arab la licitaţia telecom

Licitaţia telecom de 700 mil. euro: În loc de AT&T sau China Telecom, singurul nou venit este o firmă din grupul Asesoft

Autor: Adrian Seceleanu

15.08.2012, 00:04 1932
Cinci operatori telecom şi-au depus dosarele de înscriere la licitaţia prin care statul român va scoate la vânzare luna viitoare licenţe de comunicaţii mobile pentru perioada 2013-2029, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), instituţia care organizează "competiţia"."Statul român vinde licenţe în mai multe benzi de frecvenţă, care permit, printre altele, operatorilor să lanseze servicii de internet mobil 4G şi pentru care se aşteaptă să încaseze peste 700 mil. euro.Lista operatorilor care intră în competiţia organizată de ANCOM este deja cunoscută: operatorii care au depuse oferte sunt 2K Telecom (Asesoft), Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone.Astfel, greii telecomului românesc, care îşi împart piaţa de ani de zile, nu au nicio emoţie privind eventuala venire a unui mare competitor din Statele Unite, China sau Orientul Mijlociu. Este de văzut a cui este responsabilitatea lipsei de publicitate pentru această licitaţie, în condiţiile în care pe piaţa telecom, cu doar trei-patru jucători, concurenţa este mai redusă decât în alte sectoare.
Licitaţia telecom de 700 mil. euro: În loc de AT&T sau China Telecom, singurul nou venit este o firmă din grupul Asesoft

Cea mai mare vânzare de licenţe de comunicaţii mobile din istoria României, de la care statul se aşteaptă la venituri de peste 700 mil. euro, nu a atras nicio companie sau grup de telecomunicaţii care să nu aibă deja operaţiuni locale, competiţia pe frecvenţe urmând să se ducă între cinci firme: două controlate de antreprenori români şi trei deţinute de unele dintre cele mai mari grupuri de comunicaţii europene.

Autoritatea Naţională de Re­glemen­tare în Comunicaţii (ANCOM), instituţia care organizează licitaţia, a anunţat ieri că a primit cinci dosare de candidatură, fără a anunţa şi numele companiilor care le-au depus.

Însă trei operatori au anunţat deja public că au depus o ofertă - este vorba de 2K Telecom, Cosmote şi Vodafone -, iar ceilalţi doi sunt fără dubiu Orange şi RCS&RDS - care şi-au exprimat ferm, anterior, intenţia de a participa la competiţie.

ANCOM va anunţa pe 20 august numele companiilor care şi-au depus dosare de participare, dar şi dacă acestea îndeplinesc toate condiţiile necesare pentru participarea la licitaţie.

"Cosmote România a depus dosarul său de candidatură", au spus oficialii companiei, fără a oferi detalii despre frecvenţele pe care compania are în plan să le achiziţioneze. "(…) Compania intenţionează să ia parte cu succes la licitaţie pentru a-şi asigura dezvoltarea tehnologică viitoare şi pentru a-şi continua parcursul de creştere început în 2005", au adăugat reprezentanţii Cosmote România.

Compania 2K Telecom, cu afaceri de 14,2 mil. euro anul trecut, a depus o candidatură pentru cea mai mare licitaţie de spectru radio organizată de România luna viitoare, a declarat pentru ZF Alexandru Ghiţă, administratorul firmei.

"Am depus candidatura pentru licitaţie. Ce pot spune este că nu pentru licenţele din benzile de 800 şi 900 MHz", a spus Ghiţă. "Avem finanţare pentru acest proiect", a spus el, fără a oferi alte detalii.

Iniţial, informaţia privind participarea 2K Telecom la licitaţie a fost difuzată de agenţia Mediafax, care a citat surse din piaţă.

2K Telecom este o companie fondată de Sebastian Ghiţă şi făcea parte din grupul de firme Asesoft. Potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial în luna martie a acestui an Sebastian Ghiţă a cedat acţiunile pe care le mai deţinea în companie către fratele său Alexandru Ghiţă. După această operaţiune, în luna martie, structura acţionariatului 2K Telecom era următoarea, potrivit sursei citate: Alexandru Ghiţă - 67,12%, Radu Vasile - 24,83% şi Domente Vasile - 8,05%.

"Am depus oferta de participare la procedura de licitaţie şi aşteptăm desfăşurarea acesteia conform calendarului anunţat", a spus Florina Tănase, Senior Director Regulatory, Legal & Corporate Affairs, Vodafone România.

Reprezentanţii Orange şi RCS&RDS nu au răspuns întrebărilor Ziarului Financiar legate de acest subiect.

În cazul în care cererea este mai mare decât oferta, licitaţia propriu-zisă va începe la data de 10 septembrie 2012 cu rundele primare, pentru ca rezultatele finale să fie anunţate, cel mai probabil, în cursul lunii octombrie.

În cazul în care cererea este egală cu oferta, atunci se va trece direct la rundele de alocare a spectrului, runde pe parcursul cărora operatorii vor licita pentru poziţiile pe care şi le doresc în bandă.

Obiectivul statului de a mai aduce un jucător pe piaţă, care să dinamizeze competiţia, soldat cu un eşec

Anunţul oficial al ANCOM privind numărul de dosare de candidatură primite, dar şi anunţurile ulterioare separate ale operatorilor - care arată că toţi ofertanţii sunt companii care au deja operaţiuni locale, arată că obiectivul autorităţilor de a atrage în România un nou jucător care să "dinamizeze" concurenţa s-a soldat cu un eşec.

În luna martie, secretarul de stat la Ministerul Comunicaţiilor Marius Fecioru declarase pentru Ştirile Pro TV că grupuri mari din industria telecom cu care a avut discuţii ar fi interesate să participe la licitaţia din România.

"China Mobile, AT&T, M3 Group şi Telenor şi-au manifestat interesul de a intra pe piaţă", a declarat atunci Fecioru.

El a sugerat că statul român şi-ar dori noi operatori de telefonie mobilă pe piaţă în condiţiile în care "jucătorii mari" s-au "obişnuit parcă" între ei astfel că preţurile nu sunt atât de mici pe cât ar putea fi.

"Statul îşi doreşte ca astfel să mărească concurenţa de pe piaţă, unde marii jucători parcă s-au obişnuit unii cu ceilalţi. Aducerea unui nou operator ar avea drept consecinţă preţuri scăzute la factura de mobil şi încasări mai mari pentru stat din licenţele de folosire a frecvenţelor", a spus oficialul ministerului.

Mesajul a fost întărit şi în cadrul unei conferinţe organizată în martie la Bucureşti de o asociaţie formată de Cosmote, Orange şi Vodafone - la care subiectul licitaţiei a fost dezbătut şi în prezenţa reprezentanţilor ANCOM, Consiliului Concurenţei şi Ministerului Comunicaţiilor dar şi a unor executivi din top managementul grupurilor Deutsche Telekom, France Telecom şi Vodafone

Atunci, reprezentanţii statului au spus că ar dori să aibă un nou intrat pe piaţă, care să dinamizeze competiţia. "Am dori să existe un nou intrat pe piaţă, pe lânga cei patru operatori deja existenţi. Nu ar fi bine să fie un joc doar între cei prezenţi. Trebuie făcut orice pentru a stimula intrarea unor noi operatori", a spus Valentin Mircea, vicepreşedinte al Consiliului . "Nimic nu ne împiedică să facem cunoscută licitaţia şi să încercăm să aducem un nou potenţial jucător", spunea Fecioru.

În cadrul conferinţei, reprezentanţii Cosmote, Orange şi Vodafone dar şi ai grupurilor de comunicaţii Deutsche Telekom, France Telecom şi Vodafone Group au avertizat că tarifele mici şi mediul impredictibil nu fac din România un punct de atracţie pe harta marilor companii de profil. Comentariile privind lipsa de predictibilitate, care au fost făcute înainte căderii Guvernului Boc, vizau regulile de la licitaţia de spectru radio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO