Business Hi-Tech

Noaptea e ca ziua

11.02.2005, 00:00 9

Cercetatorii olandezi au conceput un echipament de de vizualizare revolutionar, care transforma imaginile captate noaptea in imagini la fel de clare si colorate precum cele vizibile in timpul zilei, informeaza saptamanalului britanic New Scientist.
Sistemul, dezvoltat pentru armata olandeza, utilizeaza un computer care inlocuieste imaginile monocrome si distorsionate in nuante de gri sau verde, caracteristice echipamentelor conventionale de vizualizare pe timp de noapte, cu imagini color, informeaza New Scientist.
Echipamentele conventionale fie amplifica lumina disponibila, fie utilizeaza senzori infrarosu pentru a "cartografia" radiatiile de caldura emanate de obiecte.
Noul echipament aduce imbunatatiri imaginii prin "luarea de probe" color pe timp de zi din amplasamentele unde urmeaza a fi utilizat sistemul. Urmeaza o selectie a pixelilor care compun imaginea in scopul obtinerii unui esantion al gamei de culori corespunzatoare unui mediu particular: maro pentru trunchiurile copacilor, verde pentru iarba, albastru pentru cer etc.
Sistemul potriveste aceste culori cu echivalentul nuantelor monocrome. Apoi, cand sistemul este utilizat in scopul monitorizarii scenei tinta, "cartografierea" este inversata astfel incat pixelii monocromi sunt inlocuiti cu pixelii color care prezinta cea mai buna potrivire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO