Business Hi-Tech

Nokia a castigat 1,27 mld. euro in T4

26.01.2007, 19:43 10

Nokia, liderul pietei mondiale de telefoane mobile, a anuntat ieri ca a inregistrat o crestere a profitului de 19%, ca urmare a vanzarilor ridicate din ultimul trimestru, scrie presa internationala. Profitul Nokia din trimestrul incheiat la 31 decembrie a fost de 1,27 mld. euro, cu 19% mai mult decat perioada similara a anului trecut, cand producatorul finlandez a raportat 1,07 mld. euro profit.
Totodata, vanzarile Nokia au crescut cu 13 procente la 11,7 mld. euro, fata 10,33 mld. euro inregistrate in urma cu un an. Analistii estimau pentru trimestrul anterior un profit de 1,11 mld. euro si vanzari totale de 11,58 mld. euro. Extinderea companiei catre piete emergente ale Indiei si Chinei cu modele de telefoane mobile low-end (cu performante reduse, la preturi mici) s-a reflectat in scaderea pretului mediu de vanzare a telefoanelor de la 93 euro inregistrat in trimestrul trei la 89 euro. In trimestrul patru din 2005, pretul mediu de vanzare a unui telefon mobil Nokia a fost de 99 euro.
"Nokia a reusit sa isi majoreze cota detinuta pe piata mondiala de telefoane mobile in 2006 la aproximativ 36%, accentuand clar pozitia de lider in industrie", a declarat Oli-Pekka Kallasvuo, directorul executiv Nokia, citat de presa internationala.
Conform reprezentantilor companiei finlandeze, anul acesta piata globala de telefoane mobile va creste cu circa 10%, pana la 978 milioane de unitati.
Ca urmare a declaratiilor Nokia, cotatia titlurilor companiei la bursa din Helsinki s-a apreciat cu 4% la pretul de 16,22 euro per actiune.
Saptamana trecuta, marii rivali Nokia, americanii de la Motorola, au anuntat pentru ultimele luni din 2006 un profit in scadere cu 48%, si intentia de a reduce cu 5% numarul angajatilor pentru a imbunatati costurile operationale.
Samsung Electronics, al treilea mare jucator din industrie, a anuntat un profit in scadere cu 8% datorita scaderii preturilor la telefoane mobile, dar si al procesoarele de memorii flash si la ecranele LCD (cu cristale lichide). In trimestrul anterior, Samsung a vandut aproximativ 32 milioane de telefoane mobile. Intre timp, Sony Ericsson, jucatorul care a inregistrat cea mai rapida crestere, a anuntat triplarea in ultimul trimestru din 2006 a profitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO