Business Hi-Tech

Nokia: Anul viitor, mai mult de jumatate dintre romani vor avea mobil

17.09.2004, 00:00 20

Rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania se situeaza in prezent la 38%, dar procentul va continua sa creasca pana la 45% la sfarsitul acestui an si va atinge chiar 58% la sfarsitul lui 2005, apreciaza oficialii companiei Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial.
"Este o crestere spectaculoasa", a spus Imfred de Jong, managing director al diviziei Nokia Mobile Phones si responsabil cu vanzarile pentru Romania si Ungaria. "Iar noi suntem bucurosi sa luam parte la aceasta crestere", a adaugat el.
Nokia continua sa fie numarul unu pe piata romaneasca a producatorilor de telefoane mobile, iar pozitia sa s-ar putea consolida si mai mult pana la sfarsitul acestui an, afirma de Jong. "Avem o pozitie foarte buna si sanatoasa in Romania", a spus el.
Piata romaneasca se afla inca in stadiul de maturizare, cand majoritatea cumparatorilor achizitioneaza pentru prima oara un telefon mobil. Acestia nu sunt foarte interesati de marca mobilului sau de functiile avansate, mult mai important fiind pretul. Dupa ce piata se va stabiliza, nu mai devreme de 2006, va creste numarul celor care isi cumpara telefoane scumpe din gama "smartphone" (telefoane cu sistem de operare si functii avansate de comunicare), este de parere de Jong. In paralel, va scadea cererea pentru telefoane din gama "low-end" (mai ieftine, cu performante de baza).
Cota de piata a producatorului finlandez in Romania s-ar putea imbunatati pana la sfarsitul anului si datorita lansarii a patru noi modele de telefoane mobile, in ultimul trimestru al anului curent, spun oficialii Nokia. Este vorba de modelul 9300, care continua seria de business Communicator, si de cele trei telefoane din gama "Fashion" (modelele 7260, 7270, 7280), cu un design "retro".
Noul Nokia 9300 este "telefonul inteligent total", spune de Jong. "Sunt un fan al acestui telefon. Imi economiseste timpul in activitate de business, deci imi ramane mai mult timp pentru viata personala", spune oficialul Nokia. Telefonul are o tastatura ce imita la scara mai mica tastatura unui computer, ceea ce il face ideal pentru scrierea de SMS-uri sau e-mailuri, precum si pentru redactarea de documente. 9300 are doua display-uri color si memorie interna de 80 MB, care poate fi marita prin carduri de memorie pana la 2 GB. Modelul 9300 porneste de la un pret de 700 de euro nesubventionat de operatori. Insa dupa aplicarea subventiilor, ar putea sa aiba un pret chiar mai mic de 500 de euro in Romania, este de parere Imfred de Jong.
Cele trei telefoane din seria "Fashion" sunt destinate unui public de nisa, spune Razvan Petrescu, Account Manager la divizia Nokia Mobile Phones. Design-ul aminteste de stilul clasic al inceputului de secol. Modelul 7280 are un design original, fara taste, singurul mod de a controla meniul fiind un buton circular, iar atunci cand este in stand-by, ecranul se transforma in oglinda. Pretul de comercializare nesubventionat va fi de 500 de euro. Celelalte doua modele "Fashion", 7260 si 7270 vor costa aproximativ 250 de euro, respectiv 400 de euro.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels