Business Hi-Tech

Nokia: In timp ce Google vrea sa indexeze lumea, noi vrem sa o coordonam

07.12.2008, 18:08 18

Serviciul reactualizat Nokia Maps, care ofera acum harti cu cladiri tridimensionale si informatii in timp real despre trafic, este mai mult decat o simpla colectie de harti, precum sunt cele puse la dispozitie de catre Google, sustin oficialii Nokia.
"Hartile reprezinta o abstractizare la care utilizatorii pot acum adauga fotografii cu locurile pe care le-au vizitat sau cu oameni cunoscuti; hartile reprezinta de fapt relatii", a declarat Anssi Vanjoki, vicepresedintele executiv al Nokia, in cadrul targului anual Nokia World, ce s-a desfasurat saptamana trecuta in Barcelona.
"O companie spune ca poate indexa lumea", spune Vanjoki referindu-se la Google si adaugand: "Nokia a decis sa mearga mai departe si sa coordoneze lumea, folosind nu harti standard, ci unele dinamice, vectoriale (scalabile), al caror continut este verificat de profesionisti care strabat intreaga lume pentru a se asigura de veridicitatea informatiilor."
Reprezentantul Nokia mai spune ca si utilizatorii vor avea de jucat un rol important in acest proces, pe masura ce isi adauga propriul continut si il impart cu prieteni sau colegi.
"Totul pe o harta - relatii, locuri, istorie. Pentru acest lucru ne vom folosi 'computerele' mobile in perioada ce urmeaza", explica Vanjoki, facand referire la telefoanele mobile Nokia din seria N.
Compania a lansat in cadrul evenimentului Nokia World modelul de top N97, cu ecran complet tactil, dar si tastatura QWERTY, memorie de 64 GB si camera digitala de 5 megapixeli. Terminalul va fi disponibil in prima jumatate a anului viitor, la pretul de 550 de euro fara abonament.
Olli-Pekka Kallasvuo, presedintele si directorul executiv al Nokia, a descris un posibil scenariu de utilizare a unui astfel de telefon impreuna cu serviciile asociate - "Presupunem ca te plimbi pe strazile Barcelonei si vezi o catedrala impresionanta la coltul stazii. Trebui doar sa indrepti telefonul spre monument, iar acesta se va conecta la internet si iti va spune anul in care a fost construita, cine a fost arhitectul, daca poate fi vizitata si, eventual, pretul unui bilet".
Un astfel de serviciu va putea fi folosit si la identificarea persoanelor, daca alegem sa permitem acest lucru, a completat Vanjoki.
Nokia Maps a fost descarcata pana in prezent de peste sase milioane de utilizatori. Versiunea actualizata incorporeaza cladiri tridimensionale (similare cu cele implementate in iGO 8) in peste 200 de orase, poate atentiona soferii despre aglomerari in trafic sau deviatia circulatiei in urma lucrarilor la drum si, intr-un viitor apropiat, va oferi date despre posibila evolutie a conditiilor meteo. Utilizatorii, care pot accesa serviciul si prin intermediul portalului Nokia Ovi.com, ce permite sincronizarea cu telefoanele mobile, vor avea posiblitatea de a vizualiza o harta hibrid satelit/ topografica, exact ca in Google Maps.
Compania finlandeza a pus foarte mare accent si pe Nokia Messaging, un serviciu care ofera utilizatorilor acces la mai multe conturi de e-mail si mesagerie instantanee, printre care Google, Yahoo!, Windows Live, AOL, dar si alti furnizori de servicii internet din intreaga lume.
"Circa 75% din locuitorii globului nu au utilizat inca e-mailul, iar prima lor experienta va fi pe un dispozitiv mobil, nu pe un PC. Prin serviciul Messaging, dar si Mail on Ovi (cont de e-mail pe portalul Nokia - n.red.) vom oferi acces la e-mail mobil tuturor, nu doar unui grup restrans de privilegiati", a spus Kallasvuo.
Primele tari in care va fi lansat serviciul in T1 2009 vor fi Finlanda, Marea Britanie, Olanda, Germania, Spania, Singapore, Australia si Venezuela, restul pietelor urmand pe parcursul anului viitor.
Nokia a anuntat, de asemenea, serviciul Mail on Ovi, adresat in special pietelor emergente, care va permite oricarui utilizator sa isi creeze o identitate pe internet, spun reprezentantii companiei.
"Sunt multi consumatori care vor accesa pentru prima oara internetul pe un dispozitiv mobil Nokia si vrem sa le oferim posibilitatea de a participa activ in economia digitala", au adaugat acestia. Kallasvuo a adaugat ca Nokia a livrat aproximativ 200 de milioane de dispozitive care pot accesa Mail on Ovi, Nokia Messaging sau alte servicii de mesagerie pentru companii, precum Microsoft Exchange sau Lotus Traveler.
Seful Nokia apreciaza ca pana in prima parte a anului viitor circa 60% din populatia de 6,5 miliarde de oameni a globului va folosi un dispozitiv mobil.
"Peste patru miliarde de oameni vor folosi un terminal mobil anul viitor, iar Nokia are deja un miliard de telefoane vandute. Avem acum posibilitatea de a pune internetul la dispozitia mai multor oameni decat furnizorii traditionali de servicii broadband", a declarat Kallasvuo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO