Business Hi-Tech

Noul sef al Orange: Prioritatea este sa crestem din nou baza de clienti

Noul sef al Orange: Prioritatea este sa crestem din nou baza de clienti

Thierry Millet (stanga) a fost anuntat oficial ca director executiv al Orange Romania de Olaf Swantee, vicepresedinte al France Telecom

10.07.2009, 00:00 48

Readucerea pe crestere a numarului de clienti, optimizarea distributiei si extinderea Orange pe alte segmente de activitate decat telefonia mobila pura sunt principalele obiective asumate de Thierry Millet, 44 de ani, care a devenit ieri in mod oficial directorul executiv al celui mai mare operator telecom de pe piata locala, cu afaceri anuale de 1,3 mld. euro anul trecut.
"Unul dintre scopurile mele principale este ca Orange sa ramana numarul unu si chiar sa se distanteze de concurenta. Pe termen scurt prioritatea numarul unu este sa crestem din nou baza de clienti", a spus Thierry Millet.
Orange a pierdut in primul trimestru aproximativ 240.000 de clienti pe fondul concurentei dure si al deciziei consumatorilor de a-si restrange cheltuielile. Millet spune insa ca Orange a recastigat teren pe segmentul prepay in cel de-al doilea trimestru, pe fondul unor campanii agresive, care au inclus si oferirea de cartele prepay gratuite. "Unul din scopurile mele este ca in fiecare trimestru al lui 2009 Orange Romania sa atraga clienti noi. In acest sens lucram la optimizarea distributiei, avem deja cateva magazine deschise prin sistemul de francizare."

Vrea rezultate rapide
Millet spune despre el ca a lucrat foarte bine in tandem cu britanicul Richard Moat, dar subliniaza ca are un stil de management diferit.
"Ma preocupa rezultatele pe termen scurt, dar si din punctul de vedere al vitezei si calitatii executiei pentru ca acesta este un indicator-cheie pentru competitivitatea Orange", a spus Millet, refuzand insa sa precizeze care sunt diferentele de abordare fata de fostul CEO. "Sunt foarte concentrat pe calitatea oamenilor care lucreaza in cadrul Orange si pe rezultatele obtinute pe termen scurt", a adaugat el.

Mai mult decat telefonie mobila
In ceea ce priveste obiectivele pe termen mediu si lung, Millet afirma ca tinta sa este sa transforme Orange in operatorul cel mai bine adaptat la conditiile care vor fi pe piata telecom peste doi-trei ani.
"Prioritatea pe termen mediu este sa dezvoltam noi activitati si servicii in afara telefoniei mobile pure, asa cum atunci cand vorbim de date nu ne focalizam doar pe 3G, ci si pe WiMAX. Obiectivul mandatului meu inca din acest an este insa sa nu lucram doar la tinte pe termen scurt, ci si la initiative care sa pozitioneze Orange cel mai bine pe piata peste urmatorii doi-trei ani, cand vreau ca Orange sa fie cel mai bine adaptat operator de pe piata la noile conditii."
Atat vicepresedintele France Telecom Olaf Swantee, cat si noul sef al Orange Romania au insistat asupra disponibilitatii de a investi puternic pe piata locala in furnizarea de internet fix in momentul in care reglementarile vor fi unele "potrivite".
"Vom investi si in furnizarea de servicii printr-o infrastructura fixa atunci cand mediul de reglementare din Romania va fi unul potrivit. France Telecom este cel mai mare furnizor de servicii de telefonie fixa si servicii de voce prin internet din Europa si intentioneaza sa-si extinda gama de servicii oferite si in Romania. Pe termen lung ambitia noastra este sa nu ne limitam doar la telefonie mobila in Romania", a spus Swantee.
Odata ce ar ajunge in casele romanilor cu internet fix, Orange ar putea furniza si servicii de televiziune prin internet, oferind astfel pachete complete de servicii - o ambitie mai veche a France Telecom pentru piata locala.
Intrebat despre aceasta posibilitate, Millet a raspuns prudent. "In ce priveste furnizarea de servicii de televiziune prin intermediul internetului pot spune ca France Telecom este un lider in serviciile IPTV, dar si pe televiziunea prin satelit. Vom lua o decizie la momentul relevant."
Cei doi manageri nu au mentionat ca se refera la infrastructura Romtelecom insa anterior oficiali ai Orange si Vodafone precizau pentru ZF ca vor sa ofere internet prin infrastructura Romtelecom, care ajunge in casele a patru milioane de romani. Orange si Vodafone, care ar putea oferi si acum servicii de internet fix prin liniile Romtelecom, sustin ca problema o reprezinta preturile solicitate de Romtelecom, care ar face neprofitabila intrarea pe aceasta piata. Declaratiile Orange vin intr-un moment in care arbitrul telecom discuta schimbarea regulilor de acces la reteaua Romtelecom.

Romtelecom spune ca are cele mai mici tarife din Europa
De cealalta parte, oficialii Romtelecom spun ca percep unul dintre cele mai reduse tarife de acces la retea din Europa.
"Bucla locala este reglementata din anul 2004 atat in ceea ce priveste pretul de acces, cat si conditiile tehnice si operationale de furnizare. Romtelecom publica astfel o oferta de referinta privind accesul, oferind acces la reteaua sa, in conditii nediscriminatorii, tututror operatorilor de pe piata interesati de acest lucru. Pretul stabilit pentru acces este astazi semnificativ mai scazut decat media europeana. Pentru 2009 autoritatea de reglementare are oricum prevazuta revizuirea cadrului de reglementare pentru bucla locala, Romtelecom lucrand deja cu ANCOM la dezvoltarea unui model de calculatie a costurilor in acest sens", a precizat pentru ZF Razvan Ionescu, director reglementari al Romtelecom.

Noul iPhone vine pe 31 iulie
Thierry Millet a anuntat ca pe 31 iulie va fi lansat in Romania si noul terminal iPhone 3GS, pentru care au fost primite pana acum peste 1.000 de comenzi. "Noul iPhone are acelasi succes ca si primul model, iPhone 3G", a spus Millet. Pentru noul terminal, cel mai ieftin abonament la care va fi disponibil este de 20 de euro pe luna. Orange nu a oferit detalii privind pretul la care va fi oferit aparatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO