Business Hi-Tech

Numărul investiţiilor în start-up-urile americane de tehnologie a scăzut cu 40% în T2

Numărul investiţiilor în start-up-urile americane de...

Autor: Ioana Nita

02.08.2017, 00:05 194

Investitorii care finanţează înfiinţarea de start-up-uri de tehnologie sau dezvoltarea acestora din stadiul incipient au început să fie mai atenţi la businessurile pe care aleg să le susţină, numărul tranzacţiilor de profil reducându-se în al doilea trimestru din 2017 cu 40% faţă de apogeul înregistrat la jumătatea anului 2015, potrivit datelor PricewaterhouseCoopers citate de Reuters.

Numărul investiţiilor realizate de investitori pe piaţa de start-up-uri din SUA a ajuns în prezent la 255, faţă de 395 la jumătatea anului trecut. 

Valoarea investiţiilor de profil a înregistrat de asemenea o scădere în al doilea trimestru al acestui an, însă mai mică, de 24%, comparativ cu aceeaşi perioadă din urmă cu doi ani. Mai exact, valoarea finanţărilor de tipul „seed” s-a situat la 459 mil. dolari în trimestrul doi, faţă de 549 mil. dolari în acelaşi interval din 2016.

Investiţiile de tip „seed” sunt în scădere cu toate că există un interes crescut al persoanelor care dispun de sume mai mari de bani şi al investitorilor străini care caută diferite variante pentru a-şi „parca” banii. Acest lucru ar putea avea implicaţii serioase la nivelul Silicon Valley, dat fiind că finanţările de tipul „seed” au reprezentat practic sursa de dezvoltare a ecosistemului de tehnologie construit pe asumarea de riscuri.

Dacă li se refuză finanţarea încă din stadiul incipient, start-up-urile nu au nicio şansă să scaleze businessul suficient de repede pentru a putea revoluţiona o industrie, aşa cum au făcut Uber şi Airbnb. „Motivul pentru start-up-rile revoluţionează industrii în secolul XXI nu este legat de faptul că sunt mai deştepte, ci pentru că au capital să facă acest lucru”, a menţionat Steve Blank, antreprenor, mentor pentru start-up-uri şi profesor în cadrul Universităţii Stanford din SUA.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO