Business Hi-Tech

Numarul trei in Intel: Investiti in infrastructura cand e criza

Numarul trei in Intel: Investiti in infrastructura cand e criza

Sean Maloney, 52 de ani, lucreaza de 26 de ani pentru Intel si este creditat de presa internationala cu cele mai mari sanse pentru a prelua postul de CEO al companiei

28.10.2008, 17:38 16

Romania ar trebui sa-si construiasca strategia de dezvoltare a infrastructurii telecom pornind de la premisa ca toti cetatenii trebuie sa aiba acces la internet de mare viteza, pentru a putea stimula cresterea economica si pentru a nu ramane in urma tarilor vecine in contextul unei competitii dure pentru investitii, a declarat intr-un interviu pentru ZF Sean Maloney, 52 de ani, vicepresedinte executiv si director de vanzari si marketing al companiei americane Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume.

"Problema de rezolvat este foarte clara: rata de penetrare a internetului broadband din Romania este acum la circa 10%, iar strategia autoritatilor ar trebui sa fie construita pe ideea ca aceasta sa ajunga la 100%. Avand in vedere acest obiectiv, de crestere de la o penetrare de 10% la 100% este clar ca este nevoie de tehnologii ieftine care sa asigure si o viteza ridicata de acces la internet", a spus Maloney. "Cel mai inteligent lucru in perioade de recesiune este sa investesti in recesiune. Daca luam exemplul Romaniei, avem 10% din populatie care are acces la internet broadband, este vorba de un potential latent de crestere. Cine nu are acces la serviciile de acces la internet este insa in afara acestui potential. Exista deci argumente puternice pentru a investi in infrastructura in perioade de criza. Este vorba de decizii care trebuie sa fie luate pentru perioade de 40-50 de ani, pentru ca atunci cand iei decizia de a aloca unele frecvente sau altele pentru tehnologii de acces la internet sa iei in calcul o estimare a traficului de date mai mare decat ceea ce ne imaginam astazi", a spus oficialul Intel, care considera ca o tara devine cu atat mai competitiva cu cat aloca mai multe frecvente pentru accesul la internet. Maloney a insistat asupra faptului ca traficul de date se afla in crestere, spre deosebire de traficul generat de apelurile de voce. "Daca oamenii au mai putini bani, ei vor folosi, poate, mai mult site-uri ca YouTube", a spus el.
In ceea ce priveste efectele crizei financiare internationale, Maloney estimeaza ca Europa de Est ar putea ramane un spatiu atractiv pentru investitii.
"Promisiunea economica a Europei de Est a fost legata de existenta unor salarii mai mici - ceea ce a dus la transferul unor locuri de munca in regiune, pe o educatie foarte buna si o infrastructura rezonabila. Tari ca Romania si Ungaria, alaturi de altele din regiune, au aratat ca au resurse de oameni cu o pregatire academica buna. Eu cred ca toate aceste principii economice sunt inca valide. Industriile care vor domina viitorul sunt cele bazate pe proprietate intelectuala si cunostinte. Din acest punct de vedere, eu nu as fi deloc pesimist", a spus vicepresedintele Intel.
Maloney a participat la Bucuresti la o conferinta pe teme telecom, in cadrul careia a sustinut o prezentare a tehnologiei WiMAX de acces wireless la internet, un standard sustinut de Intel.
Companiile Intel si Alcatel-Lucent, care au demonstrat ieri in Bucuresti functionalitatile unei solutii de acces mobil la internet prin WiMAX, sustin ca aceasta tehnologie ar fi potrivita pentru a acoperi zone rurale sau izolate, unde operatorii telecom nu ar obtine profit daca ar crea de la zero o infrastructura din fibra optica.
"WiMAX este una dintre solutiile cele mai bine pozitionate pe piata pentru a obtine acest lucru. Cand Intel a demarat dezvoltarea WiMAX aceasta a fost ideea primordiala: sa fie o tehnologie ieftina, cu viteze ridicate, care sa ajute la reducerea decalajului digital", a spus oficialul Intel. El a precizat ca a avut intalniri in Romania legate de utilizarea tehnologiei WiMAX, insa nu a precizat daca este vorba de reprezentanti guvernamentali sau ai operatorilor telecom. "Nu le-am spus nimic nou, toate persoanele cu care m-am intalnit erau foarte bine informate, stiau despre ce este vorba. Nu cred ca in Romania exista probleme determinate de lipsa de intelegere (...) Insa este vorba de o lume competitiva. Trebuie sa faceti investitii in infrastructura sau veti ramane in urma daca nu luati decizii", a spus Maloney.
Romania a demarat recent procedurile pentru a scoate la licitatie o serie de frecvente care vor permite furnizarea de servicii de date pe baza tehnologiei WiMAX.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO