Business Hi-Tech

O firmă din România, nr. 1 în topul celor mai mari creşteri ale afacerilor din Europa Centrală

O firmă din România, nr. 1 în topul celor mai mari creşteri ale afacerilor din Europa Centrală

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

18.10.2011, 08:00 7759

Vola.ro, un site care le oferă clienţilor posibilitatea de a rezerva bilete de avion sau să închirieze maşini, s-a clasat pe primul loc într-un top al celor mai mari creşteri înregistrate în ultimii cinci ani de companii de tehnologie din regiune, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Deloitte.

"Rezultatele clasamentului din acest an Deloitte Technology FAST 50 marchează două premiere pentru industria românească de profil: prima companie locală de internet debutează direct pe primul loc, punând astfel capăt unui monopol polonez de şapte ani. Compania de servicii turistice online Vola.ro s-a plasat pe locul 1 în ierarhie, datorită unei rate de creştere a veniturilor de 6.219% în ultimii cinci ani", potrivit datelor Deloitte.

Divizia din Europa Centrală a Deloitte realizează de 12 ani acest studiu, Technology FAST 50, care include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, în baza ratei de creştere a veniturilor din ultimii cinci ani (2006 - 2010).

Compania de consultanţă ia în calcul doar anumite tipuri de companii când realizează acest top. Companiile candidate trebuie să aibă proprietate tehnologică sau intelectuală care contribuie semnificativ la veniturile operaţionale sau să dedice o parte substanţială din venituri pentru cercetare şi dezvoltare de tehnologie. "Candidaţii trebuie să fi raportat venituri anuale de cel puţin 50.000 de euro pe an în ultimii cinci ani, să aibă sediul în Europa Centrală, să nu fie controlaţi de un investitor strategic şi să activeze pe piaţă de cel puţin cinci ani."

În acest an, în topul realizat de Deloitte au intrat şase companii din România. "Analizând rezultatele clasamentului din acest an, putem trage imediat câteva concluzii importante în ceea ce priveşte companiile din România", spune Ahmed Hassan, lider al echipei specializate pe industriile tehnologie, media şi telecomunicaţii Deloitte Balcani. "În primul rând, observăm o polarizare a industriei locale de tehnologie, având câte trei finaliste din Bucureşti, respectiv Cluj. De asemenea, rata medie de creştere a acestor companii este mai mare decât cea de anul trecut (1.630% faţă de 1.093%) şi semnificativ peste rata medie de creştere raportată la nivelul clasamentului în ansamblu (1.068%). Parţial, această performanţă este determinată de debutul primei companii de Internet din România, care a avut o creştere importantă; până acum, numai dezvoltatori de software au fost reprezentaţi în clasament".

Alina Mirea, Director Audit în cadrul Deloitte România, a adăugat: ãAm asistat la o alunecare în clasament a majorităţii companiilor româneşti, precum şi la un exit important (compania timişoreană LASTING Software, un veteran al clasamentului). Ceea ce ar putea părea o bilă neagră la prima vedere, este de fapt un semn clar că dezvoltatorii români de software se maturizează şi intră deja într-o nouă etapă de dezvoltare, ceea ce conduce la o încetinire a ritmului de creştere a veniturilor. În plus, ţinând cont de dinamica de la an la an, putem concluziona că antreprenoriatul românesc în tehnologie are un mare potenţial în anii ce vor veni".

Creşterea medie a companiilor din clasament a ajuns la 1.068%, faţă de 967%, anul trecut iar în clasament sunt reprezentate opt ţări: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Serbia şi Slovacia. Polonia continuă să aibă cea mai bună reprezentare, cu 20 de companii, fiind urmată de Cehia (9), Ungaria şi România (cu câte 6 companii fiecare).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO