Business Hi-Tech

O noua afacere pentru Yahoo si Google: comunicatiile mobile

08.11.2005, 19:43 13

In incercarea de a se extinde pe segementul serviciilor wireless, rivalii Yahoo si Google au in plan sa lanseze noi servicii si echipamente de comunicatii, pentru a putea oferi utilizatorilor serviciile pe care le ofera online si pe telefonul mobil, scrie publicatia americana The Wall Street Journal.

Cele doua companii urmaresc sa exploateze piata retelelor de telefonie si Internet, dar si cea a telefoanelor mobile, iar astfel, competitia dintre Google, cel mai mare motor de cautare din lume, si Yahoo, cel mai important portal de Internet, va deveni din ce in ce mai puternica, sunt de parere analistii.

Yahoo va lansa in curand pe piata, in parteneriat cu operatorul de servicii de telefonie mobila SBC Communications, un telefon mobil pe care clientii sa poata utiliza foarte multe dintre serviciile pe care le ofera Yahoo pe Internet. Terminalul produs de Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, va permite utilizatorilor sa descarce si sa asculte muzica, sa caute poze online, dar si sa isi verifice contul de e-mail de la Yahoo, relateaza The Wall Street Journal.

Yahoo a semnat parteneriatul cu SBC Communications inca din 2001, iar de atunci compania s-a extins constant pe segmentul comunicatiilor mobile. Acum insa, serviciile de Internet si cele de telefonie mobila se concretizeaza in noul echipament wireless de comunicatii, care va fi totodata si MP3 player, si camera foto cu 1,3 megapixeli si se va vinde pe piata cel mai probabil incepand cu anul viitor, la pretul de 200 - 300 de dolari (aproximativ 170 - 255 de euro), conform oficialilor SBC Communications.

Google are de asemenea planuri marete pentru servciile wireless pe care le va oferi.

Motorul de cautare are in plan sa ofere utilizatorilor noi servicii de Internet pe care acestia sa le poata utiliza pe telefoanele lor mobile, scrie publicatia americana.

Incepand de ieri, motorul de cautare a lansat serviciile Google Maps si Google Local pentru telefoane mobile. Primul permite accesul la harti virtuale transmise prin satelit, similare cu cele oferite pe popularul seriviciu Google Earth, iar celalalt ofera utilizatorilor posibilitatea de a efectua cautari de business sau de interes personal, insa numai pe arii geografice restranse, au explicat oficialii Google.

Practic, cele doua companii fac un pas inainte catre transformarea telefonului mobil de la simplu echipament de comunicare la minicomputer pe care utilizatorii pot accesa Internetul, isi pot verifica adresa de mail, pot descarca melodii si chiar urmari emisiuni de televiziune, scrie The Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO