Business Hi-Tech

Ochiul din camera video

10.03.2004, 00:00 12



Doua adevaruri: nebunia audiovideo a cuprins tot globul, iar vederea umana nu poate fi egalata in volum de informatie pe care il colecteaza de nici un alt simt.



Anul acesta, la Expozitia CeBIT din Hanovra Germania, departamentul cercetare al firmei Philips va prezenta un sistem de lentile de focalizare variabila care nu contine componente mecanice motrice.



Revolutionar pentru o multime de aplicatii de imagine - de exemplu camera digitala, endoscopul, sistemele de securitate si platformele optice de stocare - sistemul optic fluid propus de Philips imita dinamica ochiului uman, marindu-si sau micsorandu-si distanta focala prin modificarea formei. Evident, o eventuala productie pe scara larga a acestei lentile ar cutremura din temelii inttreaga industrie optica traditionala.



Lentila Philips FluidFocus consta in doua fluide care nu se amesteca, cu indice de refractie diferite. Una dintre ele este o solutie apoasa conductibila electric, iar cealalta un ulei izolator electric, amandoua coexistand intr-un tub cu capace transparente la capete. Peretii tubului si unul dintre capace sunt acoperite de o solutie impermeabila care determina ca masa de solutie apoasa sa se retraga in emisfera opusa, unde actioneaza ca o lentila sferica curbata.



Forma lentilei este reglata prin aplicarea asupra invelisului impermeabil a un curent electric care il face sa devina mai putin impermeabil. Ca rezultat, solutia apoasa incepe sa ude peretii laterali ai tubului, modificand raza meniscului dintre cele doua fluide deci si distanta focala a lentilei. Prin intensificarea curentului electric, lentila poate fi complet aplatizata (lentila fara efect). Ca rezultat este posibila producerea lentilelor care se transforma usor din convergente in divergente si invers.



In demonstratiiile de pana acum efectualte de catre Philips cu tehnologia FluidFocus, lentila fluida a avut dimensiunile de 3 mm diametru si 2,2 mm lungime, incorporarea ei in caile optice miniaturale facandu-se cu usurinta.



Philips Research sustine ca durabilitatea lentilei este foarte mare. Compania testat deja lentila cu mai mult de 1 milion de operatii de focalizare fara ca aceasta sa se "strice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO