Business Hi-Tech

Ofertele pentru ultima licenta de telefonie mobila vor fi depuse pana pe 4 august

23.06.2008, 19:26 16

Ofertele pentru achizitia licentei de utilizare a frecventelor 410-415 MHz si 420-425 MHz, pentru furnizarea de comunicatii mobile in banda, vor fi depuse pana la 4 august, iar castigatorul va fi stabilit pana la 8 septembrie, potrivit caietului de sarcini publicat de autoritatea de reglementare.
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a anuntat ca licitatia se va incheia pana la 31 iulie, odata cu anuntarea castigatorului licentei.
Ofertele depuse vor fi evaluate in conformitate cu criteriile continute de grila de punctaj, si anume, capacitatea financiara (de exemplu, cifra de afaceri si rata profitului pe anii 2005, 2006, 2007, disponibilitatea financiara pentru investitii in realizarea si operarea retelei, cuantumul total al investitiei in realizarea si operarea retelei), fezabilitatea comerciala (precum planul de marketing, data lansarii comerciale a tuturor serviciilor minimale), specializarea si experienta (cum ar fi vechimea in operarea retelelor publice de comunicatii electronice si in furnizarea de servicii de comunicatii electronice). Alte criterii propuse de autoritate sunt fezabilitatea tehnica (serviciile optionale propuse, numarul de statii de baza instalate) si acoperirea propusa pentru cele trei faze de instalare a retelei (drumuri de interes national si judetean si suprafatele care vor fi acoperite in cele trei faze).
Serviciile minimale care trebuie furnizate pe aceasta frecventa sunt servicii de voce, servicii de transmisiuni de date la o viteza minima de transfer download (descarcare) de 128 Kb/s si servicii specifice sistemelor PAMR (servicii de voce push to talk, servicii simultane de voce si date, servicii de dispecerat, prioritizarea si punerea in asteptare automata a convorbirilor, convorbiri intre componentii unui grup definit, alocare dinamica in grupuri).
Serviciile optionale ce pot fi oferite sunt servicii de localizare, de pachete de date/IP, capabilitatea de a furniza servicii de retele private virtuale (VPN) si aplicatii video.
Licenta de utilizare a frecventelor 410-415 MHz si 420-425 MHz va fi acordata prin selectie comparativa.
Evaluarea ofertelor se va face pe baza grilei de punctaj de catre comisia numita prin decizie a presedintelui ANRCTI. Titularul licentei va suporta o taxa de 1,077 mil. euro.
ANRCTI considera ca acordarea licentei va contribui la cresterea concurentei pe piata de comunicatii, la utilizarea mai eficienta a spectrului de frecvente si va crea posibilitatea de a acoperi cu servicii de comunicatii zonele rurale in care operatorii existenti nu furnizeaza servicii de acces la internet si telefonie.
Orange Romania si Vodafone Romania detin licente GSM 900 si IMT 2000/UMTS din 1996, respectiv din 2004. Prin intermediul licentei IMT 2000/UMTS sunt furnizate serviciile de comunicatii de generatia a treia (3G). Telemobil furnizeaza serviciul Zapp Mobile din decembrie 2001 in baza unei licente CDMA 450, iar in octombrie 2006 a castigat una din ultimele doua licente 3G scoase la licitatie de statul roman, alaturi de operatorul prin cablu TV RCS&RDS. Cosmote Romania detine o licenta GSM 900 si una GSM 1.800.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO