Business Hi-Tech

Opera detine o cota de 7% din piata romaneasca a browserelor

Opera detine o cota de 7% din piata romaneasca a browserelor
15.03.2010, 23:05 57

Cota de piata a browserului Opera in Romania, in prezent de 7%,va creste dupa ce Microsoft a fost "obligata" de Uniunea Europeanasa permita utilizatorilor sa-si aleaga programul de navigare webatunci cand cumpara un PC cu Windows, a declarat pentru ZF JohanBorg, vicepresedinte pe segmental consumer din cadrul OperaSoftware, companie norvegiana care detine unul dintre cele maiutilizate browsere din lume. "Decizia care a intrat in vigoare la 1martie si care permite utilizatorilor sa isi aleaga browserul pecare vor sa il foloseasca ne avantajeaza, deoarece putem sa necrestem cota de piata si numarul de utilizatori", a declaratBorg.

In urma unui lung conflict cu Uniunea Europeana pe fondulacuzatiilor de nerespectare a competitivitatii, Microsoft, cel maimare producator de software din lume, permite de la 1 martieutilizatorilor sa aleaga dintr-un numar de 12 browsere atunci candisi cumpara un computer cu sistemul de operare Windows.

In prezent, la nivel mondial, compania are un numar de 100 demilioane de utilizatori, atat pentru browserul pentru calculator,cat si pentru cel destinat dispozitivelor mobile. "Anul trecut aminregistrat o crestere de 20 milioane la numarul de utilizatori,tendinta pe care vrem sa o pastram si pentru acest an", a completatBorg. El a adaugat ca tarile in care browserul dezvoltat decompania norgeviana are cea mai mare cota de piata, de peste 40%,sunt Rusia, Ucraina si Kazahstan. In ce priveste Romania, oficialulOpera Software a afirmat ca este o tara in dezvoltare si cupotential de crestere.

Nu am taiat costurile, chiar daca am fost afectati decriza

Desi au fost afectati anul trecut de criza financiara, oficialiicompaniei nu am scazut costurile, dimpotriva, au angajat noipersoane in cadrul celor doua sedii din Polonia. "In doi ani sijumatate am crescut numarul angajatilor de la 20 de oameni laaproximativ 200 la nivel mondial", a mai declarat pentru ZF Borg.In ce priveste Opera Mini, browserul pentru telefoanele mobile,Borg a adaugat ca reprezentantii companiei doresc sa lanseze ovarianta si pentru iPhone pana la sfarsitul anului. "Vrem ca panala finalul acestui an sa aducem Opera Mini si pentru iPhone", adeclarat Johan Borg. Potrivit reprezentantului Opera, avantajulbrowserului pentru telefoane mobile este ca are aceeasi variantapentru toate telefoanele si se gaseste in mai mult de 50 delimbi.

In prezent Opera detine 37% din piata romaneasca de browserepentru dispozitive mobile, iar la nivel mondial numarul deutilizatori Opera Mini este mai mare decat cel al browserului cuacelasi nume pentru calculatoare. "Oamenii au tendinta de a utilizaacelasi browser atat pentru telefoane, cat si pentru calculator", amai afirmat Johan Borg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels