Business Hi-Tech

Operatorii de cablu vor plati mai putin pentru drepturile de autor

18.03.2004, 00:00 19

Operatorii de cablu ar putea avea motive sa ciocneasca paharele cu sampanie peste doua-trei luni. Cam atat ar dura ca proiectul pentru modificarea legii drepturilor de autor sa fie aprobat de Camera Deputatilor.
Daca modificarile propuse de ACC (Asociatia de Comunicatii prin Cablu) vor trece prin Camera, atunci operatorii CATV s-ar vedea mai aproape de obiectivul pentru care lupta de aproape un an: ajustarea platilor catre societatile de gestiune colectiva a drepturilor de autor si aducerea lor la nivel practicat de majoritatea tarilor din Europa. Pe scurt, cablistii vor cheltui mai putin pe drepturile de autor.
In prezent, companiile CATV trebuie sa plateasca societatilor de gestiune colectiva a drepturilor de autor (SGC) 6,3% din cifra lor de afaceri, adica din veniturile stranse de la abonati. In alte tari europene cuantumul se ridica la maximum 2% din veniturile cablistilor.
Operatorii de pe piata autohtona sunt nemultumiti si de faptul ca majoritatea banilor colectati pe drepturile de autor se indreapta catre artistii straini iar procentul este mai mare decat la cehi, polonezi sau francezi. "Romanii nu trebuie sa plateasca mai mult decat ceilalti europeni daca se uita la Madonna", spune Radu Petric, presedintele ACC.
Principalele propuneri ale ACC prevad mentinerea exceptarii de la plata drepturilor de autor si conexe a programelor retransmise obligatoriu prin lege, alinierea cuantumului platit cu titlu de drepturi de autor si conexe la nivelul practicat in tarile vecine, membre sau viitoare membre ale Uniunii Europene, colectarea banilor de catre o singura societate colectiva (nu se patru cate sunt in prezent) si o transparenta mai mare referitoare la distribuirea sumelor colectate catre titulari (artistii).
"Legea a fost discutata in cadrul comisiei de cultura si arte din Senat si a trecut cu foarte putine modificari. Au urmat cateva luni de discutii pe aceeasi tema la comisia similara a Camerei Deputatilor iar acum trebuie sa fie votata de Camera", spune Petric.
In doua saptamani, proiectul de modificare a legii urmeaza a fi inaintat in plen si "in mod normal mai dureaza 2-3 luni pana la votare", a precizat pentru ZF Mihai Malaimare, presedintele Comisiei de cultura, arte si mass-media din camera Deputatilor. "Am acceptat punctul de vedere al cablistilor pentru ca, intr-adevar o buna parte a banilor se duc in strainatate; aproximativ 1,5% din veniturile cablistilor este o suma imensa. Iar daca plata s-ar face catre un singur organism, s-ar reduce si intreaga activitate birocratica", a precizat Malaimare.
In masura in care modificarile la legea drepurilor de autor vor fi aprobate, ar urma ca operatorii CATV sa plateasca numai 2% din cifra de afaceri pentru ca difuzeaza prin retelele lor lucrarile diversilor artisti. "Societatile de gestiune colectiva tergiverseaza votul iar pentru noi, cablistii, fiecare zi de dezbateri este echivalenta cu pierderi de 6,3% din venituri", puncteaza Petric.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO