Business Hi-Tech

Operatorii: Pe mobilul viitorului trebuie sa cante muzica

01.08.2005, 18:06 15

Muzica digitala este o forma de divertisment adoptata de un numar din ce in ce mai mare de utilizatori la nivel mondial, iar acum operatorii de servicii de telefonie mobila sunt mai decisi ca oricand sa nu scape printre degete ocazia de a patrunde si ei pe aceasta piata extrem de profitabila.

Dorind sa urmeze exemplul producatorulului american de echipamente IT, Apple, care s-a imbogatit datorita playerelor sale muzicale iPod, cele mai populare din lume, aproape toti marii operatorii de telefonie mobila sunt hotarati sa introduca cu orice pret si servicii de muzica digitala, conform publicatiei online CNet News.

Practic, ceea ce urmaresc providerii de servicii pentru mobil, in frunte cu companiile americane Verizon Wireless si Sprint Wireless, este sa creeze servicii similare cu magazinul de muzica online iTunes al companiei Apple. Astfel, utilizatorii vor fi mai tentati sa descarce muzica digitala de pe Internet direct pe telefoanele lor mobile, prin intermediul conexiunilor in banda larga (broadband) la retele wireless, decat sa o descarce intai pe calculator si apoi sa o copieze pe celular, au explicat analistii din domeniu.

"Ideea de a avea propriul serviciu de muzica digitala pe mobil este extrem de interesanta pentru noi", a afirmat un oficial al Universal Music Mobile, compania numarul unu dupa vanzari la nivel mondial de muzica digitala. "Urmatorul an va fi o sansa pentru providerii de servicii de telefonie mobila sa experimenteze si sa descopere care serviciu de muzica digitala va fi cel preferat de clienti", a adaugat acesta.

Marii producatori de telefoane mobile contribuie si ei la patrunderea muzicii digitale pe celulare. Majoritatea au anuntat ca vor crea telefoane cu o capacitate mare de memorare, unde utilizatorii sa-si poata pastra melodiile favorite si care vor fi compatibile fie cu formatul MP3, fie cu WMA (formatul audio al Microsoft).

Muzica digitala pe mobil reprezinta un pas inainte atat pentru operatorii de telefonie mobila, cat si pentru producatorii de celulare, este de parere directorul executiv al Motorola, Ed Zander, citat de CNet News.

Insa costurile care vor trebui suportate de utilizatori pentru a descarca muzica digitala pe telefonul lor mobil vor fi, probabil, de trei ori mai mari decat cele practicate de magazinul de muzica online iTunes, au afirmat unii analisti. Insa, daca pana acum utilizatorii au fost dispusi sa plateasca mai multi bani pentru tonuri de apel sau logo-uri pentru telefonul mobil, ei vor fi dispusi sa plateasca mai mult si pentru muzica digitala descarcata direct pe mobil, au explicat specialistii.

Cel mai probabil, astfel de servicii de muzica digitala pentru telefoanele mobile vor patrunde pe piata la sfarsitul anului acesta, insa termenul s-ar putea prelungi, scrie CNet News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO