Business Hi-Tech

Orange, Alcatel si SAP vor sa vanda pe piata locala solutii IT pentru sanatate

17.09.2008, 20:08 32

Companiile Orange, Alcatel si SAP au infiintat si pe plan local un consortiu care a functionat la nivel international si care are ca scop furnizarea catre institutiile publice si private din domeniul medical a unor solutii IT&C. Clientii vizati de consortiu sunt institutii precum Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si unitatile medicale publice si private.

Solutiile propuse pot asigura, spre exemplu, un sistem de comunicare intre personalul medical de specialitate si pacientii in varsta sau cu probleme de mobilitate, reducand astfel costurile si disconfortul produs printr-o durata prelungita de spitalizare a unui pacient. O alta solutie propusa asigura comunicarea intre spitale sau crearea unei baze de date nationale care sa includa informatii medicale despre toate persoanele asigurate si care sa fie accesibila atat pentru unitati medicale publice, cat si pentru spitale private. "O asemenea baza de date ar putea fi accesata de personalul de pe ambulante in cazul unui accident", a explicat Dan Bedros, presedintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est. "Solutiile pe care le propunem nu presupun investitii uriase, de zeci de milioane. Practic, noi nu creem retele de comunicatii de la zero - pentru ca Orange acopera deja tot teritoriul Romaniei, ci doar aplicatii si baze de date. Este mai degraba o problema de mentalitate, de implementare si acceptare a unor asemenea sisteme. Daca implementam o asemenea solutie, dar medicul nu o foloseste, nu avem nicun rezultat", a adaugat el.

Oficialul Alcatel-Lucent spune ca acest tip de solutii pot rezolva partial si problemele ridicate de plecarea in strainatate a personalului medical din Romania, el relatand faptul ca prin implementarea unor sisteme IT&C un spital de mici dimensiuni poate monitoriza starea de sanatate a mii de pacienti. "Nu vom fi doctorii noului mileniu, ci intermediari in actul medical. Rolul nostru este sa furnizam servicii de comunicatii",a declarat Sylvie Delassus, director de comunicare in cadrul Orange Healthcare.

Reprezentantii celor trei companii, care au mai fost implicate in proiecte-pilot in domeniul informatizari sanatatii in Romania, spun ca, in mod realist, prima tinta a solutiilor o reprezinta clientii din sectorul privat. "Vom incepe cu sistemul privat, pentru ca sectorul de stat este prea lent", a spus Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania, care a precizat ca unul din atuurile solutiilor propuse de consortiu este "coerenta".

Reprezentantii consortiului au declarat ca proiectul de informatizare desfasurat in prezent de CNAS si care a demarat cu mai multi ani in urma nu este un impediment in a propune noi solutii.

"Chiar presupunand ca proiectul de informatizare de la CNAS se va termina candva, de la data la care se termina noi suntem convinsi ca vor mai fi foarte multe lucruri de facut", a adaugat Tomsa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO