Business Hi-Tech

Pentagonul vrea sa stie ce cumpara americanii

22.11.2002, 00:00 32

Autoritatile americane incearca sa lupte contra terorismului prin orice mijloace chiar daca acestea ar putea insemna incalcarea vietii private a cetatenilor. Ultima idee a Pentagonului este de a crea o uriasa baza de date care va fi utilizata pentru monitorizarea cumparaturilor pe care fiecare american le face.
Pentagonul considera aceasta baza de date ca fiind un instrument necesar in lupta impotriva terorismului si deja lucreaza la crearea unui prototip, anunta Fox News.
Autoritatile americane spera astfel ca, prin verificarea si analizarea cumparaturilor facute de cetateni, pot depista teroristii inainte ca acestia sa actioneze.
Softul utilizat impreuna cu baza de date va cauta semne privind comportamente suspicioase in activitatea de consum a americanilor, a precizat Edward Aldridge, subsecretar de stat responsabil cu Achizitiile si Tehnologia in cadrul guvernului de la Washington.
Ce manifestari de consum ar putea fi considerate suspicioase? Spre exemplu, retragerea de sume foarte mari de numerar din conturile bancare, calatoriile cu avionul sau cu trenul intr-o singura directie, achizitionarea de arme de foc, inchirierea de masini, cumpararea de substante chimice care ar putea sta la baza fabricarii de arme biologice sau chimice.
Baza de date va include, pe langa informatiile personale, inregistrari de vize, date referitoare la pasapoarte, la arestari sau alte activitati care au fost cercetate de agentiile de servicii secrete.
De realizarea acestui proiect se va ocupa John Pointdexter, fost consilier pe probleme de securitate al presedintelui Reagan. Perosnaj foarte controversat al lumii politice americane, Pointdexter a fost acuzat chiar de declaratii false in fata Congresului american.
"El va dezvolta baza de date dar nu va fi si cel care o va utiliza", a precizat Aldridge.
Proiectul si-a atras deja critici din partea aparatorilor drepturilor omului. "Vor sa ne transforme intr-o natiune de suspecti", spune Chuck Pena, analist pe probleme de aparare in cadrul institutului Cato.
Cei care sprijina acest proiect spun insa ca astfel de informatii personale sunt detinute de marile companii care insa nu fac nimic in lupta contra terorismului. "Oamenii nu sunt deloc ingrijorati daca firmele care fac marketing prin posta spre exemplu sau companiile de asigurari detin informatii diverse despre ei dar cand e vorba ca guvernul sa se implice intr-un astfel de proiect devin imediat reticenti", explica David Rivkin, avocat pentru Baker&Hostetler LLP.
Incercand sa mai calmeze spiritele autoritatile spun insa ca baza de date va fi gata abia peste cativa ani dar chiar si cand va fi functionala "se vor respecta drepturile omului". Aldridge nu a explicat insa cine va avea dreptul si cum va fi accesata aceasta baza de date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO