Business Hi-Tech

Piata de comunicatii si servicii postale urca la cinci miliarde de euro

Piata de comunicatii si servicii postale urca la cinci miliarde de euro
17.09.2008, 20:01 28

Piata locala de comunicatii electronice si servicii postale va depasi anul acesta valoarea de 5 mld. euro, in crestere cu aproape 10% fata de nivelul de 4,61 mld. euro consemnat in 2007, potrivit estimarilor lui Liviu Nistoran, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), arbitrul pietei telecom.

Piata a atins anul trecut valoarea de 4,61 miliarde de euro, in crestere cu circa 16,7% fata de nivelul de 3,95 miliarde de euro inregistrat in 2006, au anuntat oficialii ANRCTI. Studiul autoritatii se bazeaza pe raportarile furnizorilor care activeaza in piata.

"Se constata o crestere substantiala a pietei de comunicatii, crestere care a fost generata in primul rand de veniturile din servicii de internet si date la puncte fixe - care au crescut cu aproximativ 31%, dar si de veniturile din servicii de telefonie mobila si servicii mobile de date - care au crescut cu 11%", a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANRCTI.

El apreciaza ca "abia incepand cu anul acesta putem vorbi despre valoarea reala a pietei de comunicatii, pentru ca din ce in ce mai multi furnizori profita de posibilitatea de a raporta catre ANRCTI veniturile realizate din activitati de furnizare de retele, servicii de comunicatii electronice si servicii postale, si nu cifra totala de afaceri, ca pana in 2006". "Cei mai importanti operatori de comunicatii electronice, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, au ramas anul trecut, ca si in 2006, Orange, Vodafone si Romtelecom, dar cele mai spectaculoase rate de crestere ale rulajului au fost inregistrate de Cosmote, RCS&RDS si UPC", a adaugat Nistoran.

Primii 20 de furnizori de comunicatii electronice in functie de cifra de afaceri au realizat in total anul trecut o cifra de afaceri de 4,27 mld. euro, cu 18,1% mai mult fata de suma de 3,62 mld. euro din 2006. Rulajul in 2005 a totalizat 2,94 mld. euro.

Pe de alta parte, ANRCTI a anuntat ca a redus cu 22,8% tariful de monitorizare pentru acest an, la 0,132% din cifra de afaceri sau veniturile operatorilor obtinute din furnizarea de retele, servicii de comunicatii electronice sau postale.

Valoarea totala a tarifului de monitorizare pentru anul in curs se ridica astfel la 6,12 mil. euro.

Anul trecut, tariful de monitorizare datorat de furnizori autoritatii a fost calculat la 0,171%.

Din cei peste 2.000 de operatori autorizati la ANRCTI, 519 furnizori de comunicatii electronice si servicii postale au avut anul trecut o cifra de afaceri sau au obtinut venituri din activitati de furnizare de retele, servicii de comunicatii electronice si servicii postale de peste 100.000 de euro, avand obligatia de a achita tariful de monitorizare.

De asemenea, 76 de furnizori de comunicatii electronice si 12 furnizori de servicii postale au avut anul trecut venituri sau cifre de afaceri de peste un milion de euro.

Din cei peste 2.000 de furnizori autorizati la ANRCTI, 519 furnizori de comunicatii electronice si servicii postale au o cifra de afaceri sau au obtinut venituri din activitati de furnizare de retele, servicii de comunicatii electronice si servicii postale de peste 100.000 de euro si au astfel obligatia de a achita tariful de monitorizare.

76 de furnizori de comunicatii electronice si 12 furnizori de servicii postale au avut in anul 2007 venituri sau cifre de afaceri de peste un milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO