Business Hi-Tech

Piata hardware scade actiunile IBM

22.01.2007, 18:10 15

Cotatia titlurilor International Business Machines (IBM) a inregistrat in timpul sedintei de vineri a bursei din New York o depreciere de 3,3%, declansand un declin al cotatiilor la nivelul intregii industrii, scrie Bloomberg.
Valoarea titlurilor IBM a scazut cu 3,28 dolari pana la 96,17 dolari per actiune, dupa ce vanzarile de servere si semiconductori s-au situat sub estimarile analistilor si au dezamagit investitorii. Totodata, titlurile HP, Dell, dar si ale EMC, producator de sisteme de stocare, au inregistrat deprecierei semnificative.
Rezultatele se adauga anunturilor facute de Apple si Intel, primele companii tehnologice de talie mare care si-au facut publice rezultatele financiare trimestriale. Cotatia actiunilor Apple a inregistrat cea mai mare scadere din ultimul an, dupa ce estimarile companiei privind trimestrul in curs s-au situat sub nivelul preconizat de analisti. In acelasi timp, temerile conform carora Intel va prefera sa isi micsoreze rata de profitabilitate in schimbul cresterii cotei de piata au condus la deprecierea titlurilor companiei.
"Se poate observa o slabiciune in masa in sectorul tehnologiei. Acesta trece printr-o perioada de acomodare, pe fondul cresterii presiunii concurentei si al economiei care da semne de incetinire", a declarat Pat Becker Jr., director la compania de consultanta Becker Capital Management.
Profitul IBM din trimestrul trei a crescut la 3,54 mld. dolari, fata de 3,19 mld. dolari in perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, vanzarile companiei s-au apreciat cu 7,5%, la 26,3 mld. dolari, pe fondul succesului inregistrat de diviziile de aplicatii si servicii.
Vanzarile de hardware ale IBM au fost de 7,19 mld. dolari, in crestere cu 4,3% fata de anul trecut si s-au aflat sub nivelul asteptat de analisti. In trimestrul trei al anului trecut, divizia de hardware IBM a raportat o crestere de 8,9% fata de perioada similara a anului 2005. Valoarea totala a proiectelor de prestari de servici IT semnate de companie se ridica la 17,8 mld. de dolari, in timp ce contractele de mentenanta au crescut cu 55% fata de un an in urma. Veniturile diviziei de servicii, cea mai mare din cadrul IBM, au crescut in treimestrul patru cu 6,4%, la 12,9 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO