Business Hi-Tech

Piata locala de telefoane mobile, peste 300 mil. euro

08.10.2007, 20:41 65

Piata locala de telefoane mobile va depasi in acest an valoarea de 300 mil. euro in conditiile in care principalii retaileri estimeaza vanzari de patru milioane de terminale, iar pretul mediu al unui telefon mobil comercializat in Romania a fost de 75 de euro in primele sapte luni ale acestui an.
Pretul mediu de vanzare al unui telefon mobil nu a coborat sub pragul de 240 de lei, cel mai ridicat pret fiind inregistrat in luna ianuarie (274 de lei - 81,2 euro), iar cel mai scazut in luna iulie (243 de lei - 72 euro), conform unui studiu realizat de compania de analiza GfK, citat de compania Proton Tehnologies, retailer si distribuitor de telefoane mobile si accesorii GSM, cu afaceri estimate in acest an la 49 mil. euro.
Proton, care inregistreaza aproape 60% din venituri din magazinele detinute in Moldova, lucreaza cu un pret mediu de vanzare al telefoanelor mobile sub media nationala, dar care se afla in crestere de la inceputul acestui an.
"Cu exceptia Bucurestiului, Romania are o dezvoltare relativ uniforma, diferentele sunt sub 10 % la aproape orice statistica, nu exista decalaje foarte mari. In conditiile in care 58,7% din vanzari sunt concentrate in zona Moldovei media telefonului vandut in reteaua Proton este in crestere atat absoluta, cat si relativa de la inceputul anului, fata de media nationala. In ianuarie pretul mediu la nivel national era de 274 de lei si 189 de lei in reteaua Proton, in timp ce in iulie raportul era de 243 lei la 209 lei", a spus pentru ZF Gabriel Sandu, director general si proprietar al Proton.
"Este de remarcat in 2007 si preocuparea romanilor pentru achizitia de accesorii pentru telefoane mobile: vanzarile s-au dublat fata de anul trecut in vanzari valorice si ponderea in total vanzari a depasit in unele locatii 15 %. In ultima vreme se remarca si cresterea interesului pentru servicii de date mobile, care daca in trecut erau mai degraba un accident, acum au devenit vanzari curente", a adaugat el.
Cel mai bine vandut brand de telefon mobil din reteaua de 73 de magazine Proton este Nokia. "Am remarcat cresterea ponderii marcii Nokia in totalul vanzarilor noastre constant peste 52% fata de 43,7% - media din 2006", a spus Gabriel Sandu.
Conform datelor furnizate anterior de retailerii GSM de pe piata locala, Nokia este cea mai bine vanduta marca de telefoane mobile din Romania, dar pana in prezent nu au fost publicate studii care sa mentioneze cota de piata a companiei.
La jumatatea acestui an pe piata locala erau inregistrati 19,5 milioane de utilizatori de servicii de telefonie mobila.
Cei mai mari jucatori de pe piata locala de retail GSM sunt Euro-GSM din Cluj si Germanos - care a fost achizitionat anul trecut de operatorul de telefonie mobila Cosmote in cadrul unei tranzactii la nivel international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO