Business Hi-Tech

Piata romaneasca IT&C va avea incasari de 1,4 mld. euro in acest an

09.12.2004, 00:00 20

Incasarile pietei IT&C din Romania au ajuns anul trecut 1,18 miliarde de euro si merg spre 1,4 miliarde euro in 2004, o crestere de aproape 20%, se arata intr-un raport al companiei Global Insight, care a fost comandat de World Information Technology and Services Alliance (WITSA).
Veniturile au crecut in medie cu 18,8% in perioada 2001-2004, industria IT avand o rata de crestere de 8,4 procente, iar piata de comunicatii de 22,3%. Pentru urmatorii ani, 2005-2007, analistii estimeaza o crestere medie de 12,2% pe an. Industria IT a acumulat incasari de aproape 290 de milioane de euro, in timp ce comunicatiile au urcat la 890 de milioane de euro.
Cifrele sunt relativ mici, in comparatiile cu studiul realizat de compania americana de analiza IDC, pentru European Information Technology Observatory (EITO). Acesta arata ca industria IT&C din Romania a incasat anul trecut 3,3 miliarde de euro, iar in 2004 cifra ar urca spre 4 miliarde de euro. Diferentele ar putea veni insa din incasarile realizate din echipamente de retea (pentru computere, dar mai ales pentru comunicatii).
Global Insight calculeaza incasarile pe patru categorii, respectiv hardware, soft, servicii si comunicatii. Piata de computere si componente hard a acumulat anul trecut 173 milioane de euro, iar anul acesta se prefigureaza incasari de 176 milioane de euro, o crestere infima ca valoare desi ca volum a crescut puternic, cel mai probabil din cauza reducerilor de pret. Piata soft este estimata la 51 de milioane de euro pe 2003 si 58 de milioane euro anul acesta. Serviciile sunt la un nivel similar, 52,7 milioane de euro anul trecut si 57,2 mil. euro in 2004. Conform analistilor, piata de telecomunicatii insuma anul trecut 911 milioane de euro, iar in 2004 depaseste pragul de un miliard (1,12 miliarde de euro).
Raportul EITO, estimeaza piata hardware la 400 de milioane de euro, soft-ul la 87 milioane de euro si serviciile la 143 milioane de euro. Piata comunicatiilor (telecom plus CATV) ar urca in viziunea IDC la 2,9 miliarde de euro anul acesta.
Studiul realiat de Global Insight, dat publicitatii de WITSA, mentioneaza de asemenea ca piata IT&C est-europeana va avea in urmatorii ani cea mai mare rata de crestere la nivel mondial, de aproape 12 procente.
World Information Technology and Services Alliance (WITSA) este un consortiu de asociatii specializate de tehnologia informatiei si comunicatii din 65 de sari, care reprezinta aproximativ 90% din industria mondiala de profil. Oraganizatia vrea sa fie o voce comuna pentru jucatorii din industrie, care sa propuna si sa impuna politici de dezvoltare si standarde in intrega lume. Reprezentantul organizatiei pe piata locala este Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii (ATIC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels