Business Hi-Tech

Piratii electronici romani au provocat pagube de 2-4 milioane de dolari anul trecut

14.09.2004, 00:00 19

"Criminalitatea informatica este o teapa pe care o dai ca si in lumea reala", a spus Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor.
Pagubele provocate la nivel mondial de catre hackerii romani s-au ridicat la un nivel estimat de 2 - 4 milioane de dolari in anul 2003, apreciaza oficiali din cadrul institutiilor romanesti specializate in combaterea infractiunilor informatice.
Atacurile initiate de ?piratii informatici" romani au si alte implicatii decat cele strict financiare, spune Varujan Pambuccian. ?2 milioane de dolari nu e foarte mult, dar avem mult de pierdut la capitolul imagine". Numeroase site-uri de comert electronic au oprit tranzactiile catre clientii din Romania in urma mai multor atacuri pe care le-au suferit din aceasta zona. Si totusi, majoritatea celor care fac asemenea infractiuni nu sunt nici pe departe niste genii informatice, sunt de parere oficialii romani.
?70% din totalul fraudelor electronice comise de romani sunt aceste tepe", spune Virgil Spiridon, seful Serviciului de combatere a criminalitatii informatice de la Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog. El a explicat ca nu este vorba de operatiuni complexe, care sa necesite un efort deosebit din partea autorilor. ?In Romania exista foarte putini hackeri adevarati", il sustine si Varujan Pambuccian.
Tendintele in domeniul fraudelor informatice nu sunt insa deloc linistitoare pentru autoritati. ?Trecerea spre crima organizata informatica e tot mai evidenta. Daca la inceput aveam de-a face cu infractori solitari, acum incepe sa fie vorba de retele foarte bine puse la punct", spune Ioana Albani, procuror in cadrul Serviciului de combatere a criminalitatii informatice de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie, dand exemplul unui dosar recent in care sunt implicate aproximativ 50 de persoane.
Datele furnizate de FBI in anul 2001 au clasat Romania pe locul 4 in lume in ceea ce priveste pericolul reprezentat de ?piratii electronici". Acum, este greu de precizat daca aceasta pozitie s-a schimbat, insa oricum ?este vorba de o crestere si o diversificare a fraudelor informatice", mai spune Albani.
Aceasta institutie a inregistrat de-a lungul anului trecut trimiterea in judecata a peste 100 de persoane invinuite de fraude electronice, spune Albani. In perioada 2002-2003 au fost finalizate cu condamnari definitive (in care nu mai exista cai legale de apel) un numar de 6 dosare, in care au fost implicate aproximativ 30 de persoane, a adaugat ea. Albani a explicat ca autorii de fraude electronice au luat-o inaintea legiuitorilor, legea specializata pe acest domeniu intrand in vigoare abia in anul 2003.
Cei care isi propun sa dea lovitura si sa se imbogateasca peste noapte facand inselaciuni pe Internet ar trebui sa se gandeasca mai intai ca Politia si Parchetul au acum departamente specializate, abilitate prin lege sa ii urmareasca, spun oficialii. Autoritatile au dreptul sa initieze, atunci cand exista indicii ca se comite o frauda, mai multe actiuni de control. Printre acestea se numara obtinerea unei liste (log) cu datele de trafic inregistrate de furnizorii de servicii Internet pe un interval de pana la 90 de zile, perchezitii in sistemele informatice ale suspectilor si chiar monitorizarea in timp real a datelor transferate de acestia. Toate aceste operatiuni se fac numai dupa obtinerea avizelor necesare din partea procurorului sau a judecatorului, iar procedura cea mai complicata pentru autorizarea controlului este in cazul monitorizarii traficului in timp real, au explicat oficialii.
In cazul unor abuzuri facute de autoritati, chiar si acestea pot intra in vizorul legii, spune Varujan Pambuccian. ?De exemplu, se poate constata incalcarea legii de catre Procuratura, pentru intruziune in viata privata".
Legea romaneasca, considerata de specialisti una dintre cele mai dure din lume, catalogheaza drept frauda electronica, printre altele, transferul, modificarea sau interceptarea neautorizata de date, atacurile asupra sistemelor informatice, trimiterea de mesaje e-mail nesolicitate (spam). Pedepsele cele mai drastice pot ajunge pana la 15-25 de ani de inchisoare, iar sistemul legislativ este foarte bine organizat, spun oficialii romani. Cei care sunt victimele unor fraude informatice le pot raporta direct pe portalul www.efrauda.ro.
Ca legislatie, structura a institutiilor, cazuri rezolvate, Romania este mai bine pusa la punct decat tari care sunt deja membre ale Uniunii Europene, precum Polonia sau Cehia, afirma Virgil Spiridon de la Serviciul de combatere a criminalitatii informatice. De altfel, Romania este una dintre primele tari care a ratificat Conventia privind criminalitatea informatica a Consiliului Europei, ?fara observatii", spune Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor.
?Noi nu suntem o simpla piata, suntem si producatori de software, deci avem nevoie de un climat curat", a conchis Pambuccian.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24