Business Hi-Tech

Playerele de muzica digitala scot caietele din rucsacul elevilor

10.10.2005, 16:17 16

Popularul iPod si multitudinea de playere digitale de muzica aparute pe piata incep sa devina uneltele preferate ale elevilor pentru inregistrarea lectiilor, repetarea poeziilor si invatarea formulelor utilizate in stiintele exacte, spune un raport dat publicitatii de compania americana Emerging Technologies.

Profesorii ar trebui sa incurajeze latura educationala a acestor echipamente digitale atat de iubite de elevi, in loc sa interzica utilizarea lor la ore, a avertizat unul dintre autorii raportului.

Nu numai elevii, ci si studentii pot memora mai usor diversele informatii stocate in format digital in memoria aparatului si le este mai la indemana sa lucreze cu un player decat sa noteze in caiet tot timpul, spun specialistii. "Mai mult decat atat, intr-un player cu hard-disc mai spatios pot fi inregistrate toate lectiile din semestru, iar apoi ele pot fi stocate acasa pe calculator", a spus analistul.

Pentru a profita la maximum de oportunitatile oferite de pasiunea digitala a copiilor, trebuie schimbat modul de perceptie al acestor echipamente in scoli. "Copiii trebuie incurajati sa le foloseasca pentru educatie, in loc sa le fie confiscate la scoala. Trebuie sa devina unelte de exploatat, nu lucruri de contrabanda", a explicat analistul.

Probabil, asa cum si-ar dori de altfel si elevii, tehnologia ar trebui integrata mai activ in procesul educational, spune raportul Emerging Technologies.

Trebuie implementate in institutiile de invatamant retele fara fire pentru elevi si trebuie dotati cu carduri personale in loc de carnete de note, spun specialistii. "Elevii cunosc foarte bine tehnologia si trebuie incurajati sa o foloseasca in scopul educatiei", a explicat oficialul companiei citate.

Pe langa inregistrarea lectiilor propriu-zise, playerul digital ii ajuta pe elevi sa lucreze cu toate elementele necesare unui proiect educational: fotografii, muzica, texte, videoclipuri.

Mai de folos ar fi un echipament mobil de buzunar, cum ar fi organizerele (PDA - personal digital assistant), care preiau si alte functii ale unui computer (calendar, agenda personala).

Profesorii ar putea impune chiar utilizarea acestor echipamente pentru lectii speciale, ar putea mentine lectiile atractive pentru tineri si i-ar putea motiva pe copii sa invete mai bine. Bineinteles, copiii au fost primii care au reactionat pozitiv la acest raport.

Tehnologia incepe insa sa intre timid si in scoli, dincolo de laboratorul de informatica.

Conform unui recent studiu realizat in Marea Britanie, copiii s-au declarat convinsi ca pe viitor tehnologia va transforma sistemul educational. Ei sunt siguri ca la scoala vor fi profesori roboti si ca acestia vor fi dotati cu cipuri pe care vor fi inregistrate toate lectiile din programa scolara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels