Business Hi-Tech

Premiantul de la Geneva transforma inventia in milioane

Premiantul de la Geneva transforma inventia in milioane

Mircea Tudor, presedinte si actionar majoritar al MB Telecom, sustine ca valoarea firmei ar fi in prezent de 40 de milioane de euro

09.04.2009, 00:00 175

Compania MB Telecom, care a castigat marele premiu la Salonul de inventii de la Geneva cu un sistem de radiografiere a camioanelor, se asteapta ca cifra de afaceri si profitul sa stagneze in acest an la 16 mil. euro, respectiv 5 mil. euro, dar estimeaza ca veniturile companiei vor depasi 30-40 mil. euro in 2010.

MBT a castigat premiul intai la salonul international de inventii din Geneva in perioada 1-5 aprilie 2009, cu Roboscan 1M, un sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor. Produsul detecteaza arme si substante interzise prin intermediul unei scanari integrale a mijlocului de transport. Roboscan 1M se afla montat in spatele unui camion, iar componentele sale pot forma automat un cadru prin care pot trece vehiculele supuse verificarii.
 
Concureaza cu alte cinci companii
Pe piata internationala mai exista doar cinci companii care lucreaza in acest domeniu si care sunt prezente in piata de produs.
"Suntem singurii producatori din Europa, iar potentialul acestei tehnologii este urias", a declarat Mircea Tudor, presedintele companiei.
"In prezent avem o capacitate de productie de o unitate pe luna si vrem sa ajungem la 50-60 de unitati pe an", a adaugat el. Roboscan 1M are un pret situat intre 1 mil. euro si 1,5 mil. euro in functie de configuratie si optiuni.
Compania romaneasca se afla in discutii avansate cu un singur client pentru livrarea a sase sisteme Roboscan. Oficialii MB Telecom au sustinut ca vama elvetiana este interesata de produs, pe langa Algeria si Maroc.
 
Trei comenzi din Romania
Vama romaneasca foloseste deja trei unitati din prima generatie si cinci din generatia a doua.
Anul trecut, aproximativ jumatate din cifra de afaceri de 16 mil. euro a fost generata de Roboscan 1M, respectiv 7,5 mil. euro.
"Din 2009, ponderea Roboscan din cifra de afaceri depaseste 50%, iar in 2010 se va apropia de 80%", a spus Tudor. El a precizat ca in total au fost cheltuiti sase mil. euro pentru cercetarea si dezvoltarea acestui produs. Tudor spune ca saltul inregistrat de cifra de afaceri de la 2,4 mil. euro in 2007 la 16 mil. euro anul trecut este explicat de diferenta dintre numarul de proiecte.
"Anii 2006 si 2007 au fost doi ani cu un gol de proiecte. 2006 a fost anul dinainte intrarii Romaniei in UE, iar opt luni dupa intrarea in UE a fost perioada in care s-au pregatit proiectele fiindca s-au asteptat noile reglementari. In acesti ani au coborat mult cifra de afaceri si profitul", a precizat el. MB Telecom a fost fondata in 1994 de catre Mircea Tudor, care detine si 80% din actiuni. Diferenta de 20% este controlata de sotia lui Tudor.
 
Investitii de 20 milioane de euro
Reprezentantii companiei afirma ca de la infiintare si pana in prezent au investit peste 20 mil. euro in companie. "Sursele de finantare au fost resurse private din profiturile acumulate de-a lungul activitatii. Am avut expunere de credite in valoare de 5 milioane de euro anul trecut. Am colaborat doar cu Alpha Bank. In prezent stam pe cash, avem resurse proprii la nivel de milioane de euro si putem oricand sa apelam la Alpha Bank in caz de proiecte mai mari", a precizat Tudor.
Valoarea actuala a firmei, cu tot cu patente, este de 40 mil. euro, spune Tudor, care sustine ca a primit si o oferta de a vinde compania pentru aceasta suma. "Am primit o oferta de vanzare de 40 milioane de euro, insa nu vrem sa vindem, mai ales acum cand compania se afla in ascensiune."
La finele lui 2008 compania avea 65 de angajati. Pana la sfarsitul anului curent, MBT ar mai putea recruta 2-3 pe cercetare.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO