Business Hi-Tech

Presa elenă: Guvernul e aproape gata să cedeze către Deutsche Telekom încă 10% din OTE

La începutul lunii februarie premierul grec Antonis Samaras s-a întâlnit la Atena cu Timotheus Höttges, CEO al DT, Claudia Nemat, membru în boardul DT, şi Michael Tsamaz, CEO al OTE (de la stânga la dreapta)

La începutul lunii februarie premierul grec Antonis Samaras s-a întâlnit la Atena cu Timotheus Höttges, CEO al DT, Claudia Nemat, membru în boardul DT, şi Michael Tsamaz, CEO al OTE (de la stânga la dreapta)

Autor: Adrian Seceleanu

16.02.2014, 23:03 366

Grupul german Deutsche Telekom este foarte aproape de momentul în care va semna cu ”îndatoratul” guvern al Greciei un acord prin care va prelua încă 10% din acţiunile grupului elen OTE – care este prezent în mai multe ţări din regiune – tranzacţie ce va duce la o reducere a influenţei pe care statul grec o va mai avea în afacerile operatorului, scrie publicaţia elenă To Vima, preluată de presa internaţională.

Cele două părţi sunt într-un stadiu ”avansat” al discuţiilor şi ”gata să bată palma”, potrivit sursei citate, care citează surse apropiate discuţiilor. Informaţiile nu au fost comentate nici de Ministerul grec de finanţe şi nici de Deutsche Telekom.

OTE deţine în România companiile Cosmote, Romtelecom, Germanos şi Zapp, cu un business cumulat de peste un miliard de euro pe an.

Grupul OTE valorează pe bursa din Atena 6,1 mld. euro, ceea ce înseamnă că pachetul de 10% ar avea o valoare de 610 mil. euro.

Grecia desfăşoară în prezent un vast program de privatizări, din care însă grupul OTE a fost până acum exclus, pentru că statul nu a vrut să piardă şi puţina influenţă pe care o mai exercita în cadrul grupului, conform publicaţiei citate.

Veniturile statului elen din acest program de privatizare sunt însă cu mult sub estimări: 2,6 mld. euro în loc de 22mld. euro cât prevedea planul lansat la jumătatea anului 2010.

Statul român a relansat anul trecut privatizarea Romtelecom, cu obiectivul de a vinde pachetul de 45,99% pe care îl mai deţine la operator, preferabil pe bursă, cel puţin în conformitate cu primele declaraţii ale ministrului societăţii informaţionale Dan Nica.

Grupul german Deutsche Telekom a fost până anul trecut o prezenţă discretă în afacerile Cosmote şi Romtelecom, de la intrarea în acţionariatul OTE, în anul 2008. Anul trecut însă la Bucureşti a venit pentru prima oară un CEO german – Nikolai Beckers – iar apoi în echipa de top management, şi ea unificată tot anul trecut pentru prima oară în istorie la nivelul Cosmote şi Romtelecom, au fost numiţi şi alţi manageri din Deutsche Telekom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO