Business Hi-Tech

Pretul profitului la Ericcson: concedierea a jumatate din personal

09.02.2004, 00:00 19

Dupa 10 trimestre de pierderi, producatorul suedez de echipament telecom Ericsson a reusit pe ultimele trei luni din 2003 sa obtina profit, depasind asteptarile analistilor.
Astfel, compania a raportat pe trimestrul patru al anului trecut un profit net de 15,4 milioane de euro, spre deosebire de pierderile de aproape 1 milion de euro inregistrate pe aceeasi perioada a anului trecut. Profitul inainte de taxe a fost de 600 de milioane de euro, aproape dublu fata de anticiparile analistilor, la incasari totale de 3,9 miliarde de dolari, de asemenea peste asteptari. Ericcson a confirmat astfel relansarea industriei telecom si a anuntat ca se apropie finalul programului drastic de restructurare, care a redus numarul angajatilor companiei la jumatate.
"Ceea ce a fost mai greu a trecut", a declarat seful companiei, Carl-Henric Svanberg. "Cred ca pe 2004 vom obtine cel putin aceleasi vanzari ca anul trecut, daca nu chiar o crestere relativa", a mai spus el. Compania anticipeaza ca primul trimestru din acest an va aduce o crestere a incasarilor fata de aceeasi perioada a 2003, insa nu se va atinge nivelul ridicat al sezonului de final de an. "Ne pregatim pentru evenimentul major de anul viitor: lansarea retelelor de telefonie mobila 3G", a mai spus seful Ericsson.
Pe intreg anul 2003 Ericsson nu a ajuns insa la profitabilitate, dar si-a redus pierderile totale la 1,1 miliarde de euro, fata de 1,9 miliarde euro anul anterior. Incasarile pe tot anul au scazut fata de 2002 la 12,3 miliarde de euro.
Producatorul suedez de echipament telecom a trecut prin trei ani de restructurari si pierderi, fiind grav afectat de recesiunea globala si de problemele care au lovit industria telecom. In cadrul programului de restructurare, numarul angajatilor a ajuns de la 105.000 in 2000 la numai 51.000 anul acesta. Pana la finalul lui 2004 urmeaza sa mai fie concediati aproximativ 4.000 de oameni.
Vestile bune au fost primite cu entuziasm pe pietele financiare internationale. Toata lumea s-a grabit sa cumpere actiuni Ericsson, ceea ce a facut ca valoarea lor sa se aprecieze 12 procente in prima zi dupa anuntarea rezultatelor.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels