Business Hi-Tech

Primele servicii de inchirieri de filme pe Internet incep sa faca bani

07.12.2004, 00:00 87

Nimic nu poate fi mai placut decat sa stai comod in fotoliu si cu trei click-uri de mouse sa poti comanda cel mai nou film adus in Romania, pe care sa il vezi pe sistemul home cinema la un pret aproape ridicol fata de cel cu care l-ai putea cumpara din magazin.
Lipsa de timp liber accentuata a profesionistilor si oamenilor de afaceri, dar si comoditatea unui astfel de serviciu, au dus la cresterea rapida a unei afaceri de tip nou pe piata locala: serviciile de inchiriere de filme pe DVD sau caseta video (VHS) pe Internet. Practic, vizitand un site, poti afla rapid ce filme sunt disponibile, care este subiectul si in cat timp pot ajunge la usa ta. Sau, de ce nu, la birou. Unde mai pui ca livrarea si preluarea filmelor este gratuita, trebuie doar selectat un interval orar in care agentul de vanzari gaseste pe cineva acasa pentru a aduce sau ridica filmul.
Pe aceasta idee s-au dezvoltat deocamdata doua companii, iar incasarile lor in continua crestere demonstreaza ca exista cerere. Intai a aparut Videomax.ro, iar la putin timp dupa aceea s-a lansat si Video4you.ro.
"Serviciul de inchiriere online din Romania a debutat relativ tarziu, insa nu la mare distanta fata de ceea ce se intampla in SUA sau Europa Occidentala", spune Dragos Spataru, project manager al serviciului Video4you. "Anul 2004 cred ca a fost un an foarte bune pentru distribuitorii de filme din Romania. Majoritatea filmelor blockbuster au fost lansate simultan la nivel international. Mai mult, Kill Bill 2 a fost lansat intai in Romania si abia apoi in Europa Occidentala", spune la randul sau Vlad Stan, manager al Vodanet, companie care detine serviciul Videomax.ro.
Diferenta dintre cele doua companii sta in principal in faptul ca Video4you are si magazine proprii in spatiul real, in timp ce Videomax a pornit la drum ca afacere 100% pe Internet. "Afacerea in sine este una din cele mai profitabile. Avantajele pentru client sunt mari, dat fiind ca se economiseste timp si bani, informatiile sunt dsponibile tot timpul pe site", spune Dragos Spataru. "Pentru companie, avem un sistem de statistica bine pus la punct, care permite estimari in timp real privind evolutia tranzactiilor", a explicat el.
Afacerile lor aproape se dubleaza anul acesta fata de 2003. "Am estimat cifra de afaceri pe 2004 la 160.000 de euro. Chiar daca rata de crestere a nivelului inchirierilor s-a mai domolit in ultimele luni, nu suntem departe de target", spune Vlad Stan. "Anul acesta veniturile din inchirireri, prin canalele proprii, ajung la 50.000 de euro, practic o dublare a veniturilor fata de anul trecut", estimeaza la randul sau Dragos Spataru.
Video4you.ro a semnat in vara si un parteneriat cu portalul Apropo.ro. Serviciul de inchiriere de filme a devenit astfel disponibil direct dintr-o pagina speciala a portalului, video4you.apropo.ro. "Cred ca a fost cel mai bun deal de promovare de anul acesta", a apreciat Spataru.
Ambele companii, care deocamdata activeaza numai in Bucuresti, incep sa castige bani seriosi, iar baza de clienti acumulata in ultimii ani le va permite pe viitor, pe langa servicii de promovare online, sa le furnizeze acestora si servicii suplimentare. Ambele se gandesc sa isi extinda serviciile si in alte orase mari ale tarii.
Mai mult, clientii acestor servicii sunt in general oameni care au DVD si sisteme home cinema sau computer performant, o buna parte din ei fiind si cei care au ramas la vechiul player VHS. Si respecta profilul utilizatorului de Internet: oameni cu venituri peste medie, tineri, dinamici. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels