Business Hi-Tech

Producatorii asteapta vanzari de 300.000 de laptopuri

Producatorii asteapta vanzari de 300.000 de laptopuri
07.10.2009, 23:15 69

Ciprian Donciu, country manager al companiei Asus Romania,subsidiara locala a producatorului taiwanez de laptopuri, a estimatpiata locala de portabile la 300.000 de unitati in acest an.

"Pentru companie, vanzarile au mers poate putin peste asteptari,dat fiind criza economica, dar cu siguranta nu vom depasi cifra deanul trecut, respectiv 80.000 de unitati. In 2009 speram sa vindem70.000 de unitati, deci o usoara scadere fata de anul trecut", aadaugat el.

Vanzarile de notebookuri de pe segmentul consumer si comercialvor creste, in timp ce livrarile pe segmentul de desktopuri pentrucompanii vor scadea in trimestrul patru comparativ cu trimestrultrei al acestui an, spune Aurel Netin, Country Manager LenovoRomania si Moldova, subsidiara celui mai mare producator chinez decomputere, citand un raport de cercetare al firmei IDC.

"Vanzarile au mers foarte bine pana acum", a declarat Netin."Noi am avut sansa ca nu am fost prezenti pe piata de consumer,insa, cu privire la asteptarile pentru acest an, nu vad un impactnegativ, cel putin asupra numarului de unitati vandute. Avem focusin continuare pe sectorul de business", a adaugat el.

Cel mai bine vandute produse ale companiei au facut parte dingama T, precum T400 si T63. Toate produsele noi ale Lenovo sunt"Windows 7 ready", si este posibil ca unii dintre parteneri saaduca pe piata locala modele cu sistemul de operare Windows 7instalat inainte de lansarea oficiala in Romania, au afirmatoficialii companiei Lenovo.

"Vanzarile au mers foarte bine din punct de vedere calitativ.Piata a scazut, dar am castigat cota de piata", a declarat pentruZF Bogdan Iftemie, directorul de vanzari al companiei Acer Romania,subsidiara celui de-al treilea mare producator de PC-uri din lume."In august au inceput sa se revigoreze vanzarile. Am vazut cresterila toti partenerii", a adaugat el.

Si reprezentantii Asus spera ca vanzarile sa urmareascasezonalitatea obisnuita, fapt care ar putea transforma T4 in celmai bun trimestru al anului. Fata de T3, va avea loc o crestere de30-50%, depinzand de grupa de produse, iar pe segmentul deportabile oficialii estimeaza o crestere de 30% comparativ cuT3.

"Piata de laptopuri in Romania va fi mult mai mica decatestimeaza analistii de la IDC sau Gartner", a afirmat Iftemie.

Irinel Burloiu, Development Manager Intel Romania si Bulgaria,subsidiara celui mai mare producator de semiconductori la nivelmondial, spune ca vanzarile revin pe crestere pentru cainvestitiile in PC-uri raman cheie si in criza.

"Computerul a ramas un element esential, iar companiile aucontinuat sa investeasca chiar si pe perioada de criza", a afirmatBurloiu. "Nivelul vanzarilor consumer a scazut foarte mult lainceputul anului, iar segmentele de IMM si enterprise au avut partede cele mai mari vanzari", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO