Business Hi-Tech

Producatorii de PC-uri au castigat 20% anul trecut pe piata europeana

25.01.2005, 00:00 9

Vanzarile de computere personale, laptopuri si servere au continuat sa creasca sustinut pe parcursul anului trecut in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), se arata intr-un raport al companiei americane de analiza IDC.
Vanzarile au crescut cu 17,2% in Europa in trimestrul al patrulea al 2004 fata de aceeasi perioada a anului anterior, spun analistii, iar cresterea pe ansamblul anului a ajuns la 19%. Mai bine de 60 de milioane de computere au fost vandute anul trecut in aceasta regiune, mai bine de o treime din volumul total de vanzari la nivel mondial. Succesul acestei industrii a fost dat si de intarirea monedei euro, precum si de trecerea rapida spre computerele portabile.
Vanzarile totale de laptopuri au crescut anul trecut cu mai bine de 35% in Europa, spun analistii IDC, iar luna cadourilor a avut un nivel record de incasari. De asemenea, segmentul companiilor mici si mijlocii a avut un rol important in cresterea numarului de unitati vandute in aceasta perioada.
Computerele de birou (desktop) continua sa reprezinte aproximativ 60% din totalul pietei, iar cresterea pe acest segment a fost numai 10% fata de anul anterior. PC-ul Media Center nu reuseste in continuare sa convinga utilizatorii, insa incepe sa fie cautat in toate pietele EMEA. "Deocamadata computerele portabile nu au ajuns la performantele multimedia ale desktop-ului", a apreciat un analist IDC.
Hewlett-Pckard (HP) ramane pe primul loc in clasamentul european al vanzatorilor de PC-uri, conform IDC. Compania a obtinut o cota de piata de 17% anul trecut, fiind lider de necontestat pe partea de desktopuri si servere. Dell a urcat pe locul doi, cu o cota de 10,2%, cresterea fiind de 25 de procente, peste media pietei. Dell a fost performerul sectorului corporate in Europa occidentala, spune IDC.
Locul al treilea in Europa revine in continuare taiwanezilor de la Acer, care au obtinut o crestere a vanzarilor spectaculoasa, de 40% fata de 2003. Ramane principalul vanzator de laptopuri in Europa si pe ansamblul anului si in trimestrul al patrulea al 2004. Fujistu Siemens a urcat pe locul patru, cu o cota de peste 7 procente, cresterea vanzarilor pe segmentul laptopuri fiind de 60% fata de 2003. IBM, care si-a vandut divizia de PC-uri catre grupul chinez Lenovo, a ajuns in pozitia a cincea in EMEA, cu o cota de 5,3%. NEC si Toshiba selupta sa intre in topul primilor cinci vanzatori, insa deocamdata ambele se bazeaza pe vanzarile de laptopuri. Apple, singurul producator de computere realizate pe tehnologie diferita de a PC-ului, a reusit sa isi creasca vanzarile in Europa. "Lansarea Mac Mini ar putea face din Apple un jucator de top pe piata europeana a computerelor personale", a spus un analist IDC. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels