Business Hi-Tech

Profitul net al RomTelecom a crescut cu 702% la noua luni

29.11.2004, 00:00 17

RomTelecom a incheiat primele noua luni ale anului cu venituri operationale de 618,3 milioane euro, in crestere cu 4,7% comparativ cu aceeasi perioada a lui 2003, au anuntat oficialii grupului elen OTE, care detine 54,01% din actiunile operatorului de telefonie fixa.
In primele noua luni, profitul net al RomTelecom a urcat la 56 milioane euro, in crestere cu 702,2% fata de aceeasi perioada din 2003, cand compania inregistrase pierderi de 9,3 milioane euro.
Potrivit OTE, cresterea veniturilor companiei s-a datorat majorarii tarifelor si maririi cu 77% a traficului de interconectare.
In acelasi timp, datoria neta a companiei s-a redus cu 35,6% la 111,9 milioane euro.



Aprecierea leului a adus pierderi de 8,9 mil. euro
In trimestrul al treilea al anului, veniturile companiei au atins 217,5 milioane euro, in crestere cu 8,2% fata de perioada similara din 2003, in pofida pierderilor de 8,9 milioane euro din diferentele de curs valutar dupa exprimarea tarifelor in euro.
"Desi RomTelecom a efectuat conversia tarifelor in euro, la 2 octombrie 2003, veniturile au resimtit impactul negativ al aprecierii leului, care a provocat pierderi estimate la 8,9 milioane de euro numai in trimestrul al treilea", se arata in raport.
In aceasta perioada, profitul operational a urcat cu 104,3%, pana la 52,1 milioane euro, fata de 25,5 miloane euro in trimestrul al treilea din 2003.
Traficul de Internet, convorbiri la distanta si fix-mobil a scazut in comparatie cu trimestrul al treilea din 2003, din cauza concurentei crescute de pe piata.
In trimestrul al treilea, profitul net al RomTelecom a atins 36,6 milioane euro, in crestere cu 111,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Printre efectele masurilor de eficientizare a activitatii adoptate de RomTelecom in trimestrul al treilea se numara cresterea cu 29,8% a numarului de linii telefonice pe angajat la 235, de la 181 in aceeasi perioada a lui 2003.
Totodata, numarul de abonati de telefonie fixa acrescut cu 0,7% comparativ cu perioada ianuarie-septembrie a anului precedent, la 4.332.001 clienti.
La sfarsitul lunii septembrie, numarul total al angajatilor RomTelecom se ridica la 18.733, fata de 23.869 la finele anului 2003.
De asemenea, compania a dezvoltat un sistem central de facturare, care va inlocui 20 de astfel de sisteme mai vechi si a implementat sistemul Oracle Financial e-Business.



OTE vrea sa relanseze CosmoRom cu ajutorul Cosmote
Totodata, OTE a inaintat Guvernului Romaniei o propunere pentru relansarea CosmoRom, divizia de telefonie mobila a RomTelecom. OTE intentioneaza sa relanseze CosmoRom sub managementul companiei Cosmote, detinuta de asemenea de catre grupul elen.
Infiintata in 1999, divizia de telefonie mobila a RomTelecom si-a inceput activitatea in anul 2000 si avea, la finalul lunii septembrie a acestui an, 87.261 de clienti, detinand o cota sub 2% din piata de profil din Romania.
Compania are datorii de 200 de milioane de euro catre furnizorii sai, in special catre firma Intracom.
In al treilea trimestru al acestui an, CosmoRom a consemnat incasari de 1,6 milioane de euro, in timp ce pierderile operationale au fost de 6,2 milioane de euro.
In luna octombrie, cotidianul grec Kathimerini a relatat, citand surse din grupul OTE, actionar majoritar al RomTelecom, ca grupul elen ar putea investi intre 400 si 600 de milioane de euro, in urmatorii cinci ani, pentru a relansa activitatea CosmoRom.
RomTelecom a comandat bancii americane de investitii Citigroup un raport referitor la optiunile strategice cu privire la CosmoRom. Raportul a fost inmanat actionarilor RomTelecom, OTE si Guvernului Romaniei, pentru adoptarea unei decizii.
Variantele mentionate in raportul Citigroup merg de la inchidere pana la vanzare.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Adriana Ticau, a declarat, recent, ca patru companii si-au exprimat oficial interesul pentru preluarea operatorului de telefonie mobila. Firmele provin din Austria, India, Africa de Sud si Grecia.
La nivel international, OTE este prezenta in Romania, Serbia, Armenia, Rusia si Bulgaria. In primele noua luni ale anului, venitul operational al grupului elen a urcat cu 6,8%, la 3,89 miliarde euro, dar profitul net a scazut cu 66,2%, la 112,4 milioane euro, din cauza cresterii cheltuielilor operationale si a scaderii incasarilor din activitatile de telefonie fixa din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO