Business Hi-Tech

Proiectul "un laptop pentru fiecare copil si profesor" ar putea costa 700 mil. $

15.03.2007, 18:29 54

Romania ar putea decide sa achizitioneze 1,2 milioane de laptopuri educationale care sa fie distribuite gratuit copiilor si chiar profesorilor, costurile acestui program fiind estimate sa ajunga pana la 700 mil. dolari. Ideea a generat deja un proiect de lege, si si-a atras deja critici, o decizie urmand sa fie luata dupa ce problema va fi analizata de Guvern si de comisiile de specialitate din Parlament.
In urma unei intalniri cu Nicholas Negroponte - initiatorul proiectului cunoscut pe plan international sub numele "laptopul de 100 de dolari", premierul Calin Popescu Tariceanu crede ca Romania poate suporta costurile dotarii gratuite a tuturor elevilor cu aceste laptopuri.
"Romania e suficient de mica incat sa oferi un laptop pentru orice copil", sustine si Nicholas Negroponte, initiatorul programului educational One Laptop Per Child (OLPC) prin care vrea sa livreze un model de laptop cu un pret foarte mic catre copiii din tarile sarace ale lumii.
Negroponte se afla intr-o vizita in Romania la invitatia primului-ministru pentru a discuta despre implementarea acestui program incepand cu 15 septembrie, momentul cand va incepe productia de serie a acestui laptop la fabrica Quanta Computer din Taiwan.
Ideea acestui proiect a aparut in urma cu trei ani si a castigat notorietate dupa ce Negroponte a spus ca fabricarea unui laptop cu o configuratie minima care sa fie folosit in procesul de invatare ar putea cobori pretul unei unitati la 100 de dolari. Niciuna dintre versiunile de pana acum nu a reusit insa sa ajunga la acest nivel al costurilor de productie.
Negroponte spune ca laptopul are un cost de productie de 165 $ si apreciaza ca pentru livrarea in Romania, statul roman ar trebui sa suporte 200 $ pentru fiecare unitate, costurile suplimentare venind din transport, distributie si service.
Premierul Tariceanu a mai declarat ca mai este luata in calcul varianta de a oferi laptopurile doar elevilor din clasele 1-8. "Nu stiu daca parintii vor avea 1000 de dolari pentru un calculator adevarat dar putem sa ne permitem un astfel de program, care nu este unul social ci unul educational", a mentionat Tariceanu. Un program similar de sustinere a accesului tinerilor la tehnologie este programul "Euro 200" prin care anul trecut au fost acordate 25.000 de cupoane de reducere cu o valoare de 200 de euro pentru achizitionarea de calculatoare. Cele mai ieftine configuratii de PC-uri desktop disponibile pe piata locala au un pret de circa 400 de dolari, in care este inclus si costul unui monitor.
Negroponte a declarat, in cadrul unui interviu acordat ZF, ca este exclusa varianta de a asambla aceste laptopuri in Romania si ca singurul producator va fi cel din Taiwan.
In Parlament, acest proiect, transpus in initiativa legislativa "un laptop pentru fiecare elev si profesor" de deputatul Ioan Ghise, a fost primit cu rezerve, in special datorita costurilor de 700 mil. dolari ce ar urma sa fie "extrase" din bugetul Ministerului Educatiei.
Deputatii din Comisia de invatamant au decis sa-i ceara premierului Tariceanu sa precizeze sursa de finantare pentru punerea in aplicare a proiectului "un laptop pentru fiecare copil si cadru didactic" si sa constituie o comisie de specialisti pentru a se vedea daca merita facuta investitia.
Membrii Comisiei pentru invatamant, cu exceptia celor liberali, s-au aratat nemultumiti de faptul ca acestea nu au termen de garantie si arata mai mult a jucarii pentru clasele I si a II-a.
Varujan Pambuccian, seful Comisiei IT&C din Parlament, respinge si el ideea. "Dispozitivul foloseste denmirea de laptop doar pentru a aduce aminte de calculatorul portabil, dar singura lor trasatura comuna e ca amble se pot tine pe genunchi. E un dispozitiv de calcul la nivelul de acum 10 ani. Aplicatiile de azi nu ar putea rula pe el", a declarat Pambuccian pentru ZF. "Daca spun ca e pentru invatare, ar trebui sa se poata instala aplicatii de e-learning, ceea ce e imposibil in Romania. La pretul la care vine trebuie adaugate cheltuieli cu adaptarea softului educational. In plus e o comanda catre o singura sursa, si inca una nestandardizata. Obiectul le va crea doar frustrare copiilor care au mai vazut la viata lor cum arata un calculator. Dintr-o chestie care ne-ar pune OK in fata electoratului am putea ajunge in ipostaza contrara cand aceste obiecte vor fi nefolosite si noi am aruncat banii degeaba", isi detaliaza critica deputatul.
Anul trecut, Bill Gates a facut mai multe remarci critice la adresa acestui laptop. "Fa rost de un calculator decent pe care sa poti sa citesti textul si sa nu fie nevoie sa dai la manivela in timp ce scrii", sugera chairman-ul Microsoft, invocand modalitatea de generare a energiei prin intermediul unei manivele, folosita la versiunea initiala a laptopului de 100 de dolari.

Laptopul propus de Nicholas Negroponte:

Procesor: AMD, 366 Mhz
Memorie: 128 MB
Stocare: 512 MB, flash
Ecran: 7,5 inci
Greutate: 1,5 kg
Altele: jack audio stereo (iesire), jack microfon mono, 3 porturi USB, slot pentru carduri de memorie SD
Sistem de operare: Linux

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO